Přihlásit

Neviditelný plot chrání řidiče (Chomutovský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Je to jenom kousek pěny, ale dokáže zachránit lidské životy. Díky zápachu po predátorech odrazuje lesní zvěř od vstupu na vyznačená místa. Takzvané pachové ohradníky včera nanášeli na křoví a stromy v okolí silničního tahu z Mostu na Prahu lužičtí myslivci.
"Vloni nám tady zahynulo dvanáct kusů vysoké a dvě divoká prasata," ukazuje na frekventovanou silnici u někdejšího pivovaru v Sedleci Jindřich John z mysliveckého sdružení Hubert Lužice. "Střety zvířat s auty jsou nebezpečné, proto jim chceme zabránit," dodává.
Nejde přitom jen o majetek motoristů. Desetitisícové škody jsou nic proti ohroženému zdraví. V tom lepším případě. V říjnu roku 2008 měla srážka Škody Favorit s divočákem fatální následky. Automobil mířil od Mostu na Havraň, když mu do cesty vběhlo prase. V důsledku kolize vůz sjel mimo silnici, převrátil se na střechu a začal hořet. Řidič nehodu nepřežil, spolujezdec skončil v nemocnici. "Vloni došlo na silnicích Mostecka ke dvaatřiceti dopravním nehodám v důsledku střetu se zvěří," vypočítala mluvčí mostecké policie Ludmila Světláková. Havárií bude ale nejspíš daleko víc, řidiči všechny nenahlásí.
Pachové ohradníky budou na Mostecku na 21 kilometrech silnic v místech nejčastějších střetů se zvěří a na málo přehledných místech. "Testování v loňském roce, které proběhlo na Litoměřicku a Žatecku, dopadlo velmi úspěšně. Bylo zjištěno, že pachové ohradníky mají osmdesáti až devadesátiprocentní úspěšnost," uvedla včera Deníku Božena Borovičková z odboru životního prostředí mosteckého magistrátu, který myslivcům přispěl na nákup repelentu deseti tisíci korunami.

***

JAK TO FUNGUJE?
Prostředek zapáchá po velkých predátorech nebo lidech a vysokou, divočáky či zajíce odrazuje od vstupu třeba do rušných silnic. Pěna se nanáší na kolíky, keře, stromy nebo hustý porost. Přípravek vydrží tři až šest měsíců, poté se do pěny injekcí vpravuje už jen látka s pachem. Skrz pachový ohradník projde jen jedno až dvě zvířata z deseti.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.