Přihlásit

Ornitologové nalézají v čapích hnízdech často mrtvá mláďata (Příbramský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Čápi hnízdící na komínech či jiných vysokých stavbách v obcích a městech, se těší oblibě mezi lidmi. Sledují jejich přílet, ale i odlet na zimoviště a v létě zvědavě vyhlížejí, až se nad okrajem čapího domova poprvé objeví jejich mláďata.
Letos bohužel spousty čapích párů přišly o mláďata. Může za to studený a deštivý červen, který zastihl čápata ještě neopeřená. Mnoho mláďat tak zahynulo na následky podchlazení.
"Námi kontrolovaná čapí hnízda ukázala, že mnoho mláďat skutečně zahynulo. Podle našich záznamů jsou mláďata na pouhé třetině čapích hnízd," řekl Deníku ornitolog Pavel Křížek z Ochrany fauny ČR ve Voticích.
O mláďata tak například přišel i čapí pár na komínu bývalé rožmitálské slévárny nebo ve Staré Huti u Dobříše. Štěstí měli čapí rodiče na komínu zámeckého pivovaru Herold v Březnici. Mláďata přežila díky tomu, že pár zahnízdil mnohem dříve než jinde.
Na starý komín zámeckého pivovaru v Březnici před pár dny vyšplhal lezec, který chtěl mláďata kroužkovat. Uvítalo ho však syčení tří vzrostlých čapích mláďat. Svého záměru mladé opeřence okroužkovat se musel vzdát. Hrozilo, že mláďata vyskočí z hnízda. Čáp s čápicí nervózně kroužili kolem komínu a prohlíželi si vetřelce. V případě, že by mládě z hnízda vypadlo, když neumí létat, čápi ho na zemi nenakrmí. Z toho důvodu se ornitologové rozumě vzdali kroužkování čápat.
Stanislav Chvapil, vedoucí Skupiny pro výzkum brodivých ptáků, který kroužkování vedl, byl množstvím a velikostí březnických mláďat překvapen. "Tak hrozný rok pro čápy za čtyřicet let nepamatuji. Na většině hnízd nacházíme mrtvá mláďata jako ve Staré Huti u Dobříše, odkud jsme přijeli. Podobné je to v celých Čechách i na Moravě," konstatoval Chvapil. Čápům v pivovaru prý pomohlo, že zahnízdili velmi brzy. O měsíc dříve než čápi ve Staré Huti a mláďata byla v době velmi chladného a deštivého červnového týdnu již opeřená. Čáp bílý je tak v současné době ještě vzácnějším, než jeho příbuzný černý čáp. Ornitolog Pavel Křížek potvrdil, že v České republice je nyní více párů černých než bílých čápů. Přitom zhruba před dvaceti lety byl výskyt černého čápa, který hnízdí v lesích, považován skoro za raritu.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.