Přihlásit

Otrávené návnady v lesích ohrožují dravé ptáky i psy (Mladá fronta DNES)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Nejde přitom jen o problém Středočeského kraje. Desítky případů otrav s podobnými příznaky i následky byly vminulých letech zaznamenány po celé republice. A ve všech případech se objevuje přinejmenším domněnka o použití toxické látky s názvem Karbofuran.
"Baša přiběhla a začala se strašně třást. Na veterinu jsme ji dovezli už mrtvou," popisuje Martina, chovatelka borderkolií, případ, který se odehrál letos na jaře v polích mezi vesnicemi Jeneč a Houstoň v Praze-západ.
Dva týdny nato přišla jiná chovatelka na stejném místě o fenu labradorského retrívra. "Do hodiny jsme byli na veterině, ale stejně to nepomohlo," popsala událost majitelka v kynologickém měsíčníku Psí kusy, který na případ upozornil.

Policie případ neřeší
Mrtvá těla dravých ptáků a kuny, nalezená v blízkosti místa, kde se oba případy odehrály, přiměl obě ženy podat oznámení na policii v Hostivici. Ta šetřila případy jako přestupek a před několika týdny je uzavřela, aniž vypátrala pachatele. U mrtvých psů se neprováděla pitva, proto nebylomožné určit látku, která zapříčinila jejich smrt. "Pokud pitva neprokázala otravu toxickou látkou, nezbývalo než případ ukončit," vysvětlil mluvčí policie Praha-venkov Zdeněk Chalupa.
Obě ženy se však domnívají, že sled událostí odpovídá příznakům otravy jedem Karbofuran.
Karbofuran se používá v zemědělství jako insekticid k hubení škůdců na rostlinách. V podobě granulí nebo roztoku na zalévání či postřik jím zemědělci chrání například kukuřici. Používání této toxické látky se řídí přísnými předpisy a na rostliny se aplikují pouze stopová množství. Problém je v tom, že mezi lidmi, zejména myslivci, existují staré zásoby tohoto jedu.
Máte osobní zkušenost s případem otravy zvířete? Mailujte na
Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.