Přihlásit

Pytláci kradli dobytek přímo z pastviny (Prostějovský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

S pytláctvím se stále častěji setkávají policisté na Prostějovsku. Nyní řeší i krádež telete přímo z pastviny. Kam putuje maso ze zmizelých zvířat, není jasné.
Ukradené tele zmizelo z louky u Ponikve v noci ze soboty na neděli. "Na místě nalezl majitel ve sněhu stopy krve, kravího trusu a vyjetých kolejí od dvoustopého vozidla," popsala místo činu prostějovská policejní mluvčí Eva Čeplová. Zloděj odvezl šestiměsíční tele, které vážilo dvě stě padesát kilogramů. Majitel odhadl cenu zvířete na čtrnáct tisíc korun. Ke krádeži došlo jen několik dní poté, co českými médii proběhla zpráva o dopadení jednoho z pachatelů podobného zločinu v jižních Čechách. Při něm si zloději počínali obzvlášť krutě. "Nejprve živému teleti zlámali všechny nohy a pak ho odvezli autem do Českých Budějovic. V panelovém domě v koupelně tele podřízli, vyvrhli a rozbourali. Naporcované maso prodali," uvedl jihočeský policejní mluvčí Milan Bajcura.
Krádež telete se velice podobá pytláctví tak, jak se s ním setkávají myslivci. "Asi před čtrnácti dny dopadli policisté jednoho od Kobeřic," uvedl Jiří Procházka, jednatel Okresního mysliveckého sdružení v Prostějově.
Případ však policie ještě neuzavřela. "Vyšetřování ještě probíhá, takže nemůžeme sdělovat podrobnosti," uvedla prostějovská policejní mluvčí. "Bohužel je to tak, že často myslivci najdou na místě vyvržené vnitřnosti, deku (staženou kůži, pozn. red.), zanadávají, vyfotí to a dál to neřeší. V Kobeřicích podali trestní oznámení a přineslo to výsledek. Budeme muset na naše členy začít víc tlačit, aby si zvykli takovéhle věci oznamovat," řekl Procházka.
Někdy odvezou pytláci celé zvíře a zbytků se zbavují až pak. "To jsou ty pytle u silnic, bývá v nich kromě kůže často i hlava s trofejí. Většinou se na to přijde tak, že jej objeví třeba liška a roztahá ho," popsal Procházka smutné konce zvířat.
Maso z ukradených zvířat jde většinou na prodej. Lidé se však nemusí bát, že by takovouto neověřenou zvěřinu dostali v restauraci.
"Provozovatel musí vždycky doložit jeho původ dodacím listem a prokázat jeho nezávadnost. Nepamatuji se, že by se nám někdy stalo, že bychom potřebné dokumenty nedostali," uvedla Marie Procházková z Krajské hygienické stanice.
"Zvíře musí projít přes certifikovaný zvěřinový závod, kde dostane označení o zdravotní nezávadnosti. Teprve pak může jít do prodeje," doplnil Pavel Moravec z Krajské veterinární správy.
Nebezpečí tak podle odborníků hrozí jen při pokoutním nákupu přes známé.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.