Přihlásit

Vojáky v Ralsku vystřídají zubři. Vzniká tu velké stádo (Mladá fronta DNES)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Po 200 letech se do české přírody vracejí zubři. V Ralsku by mělo v bývalém vojenském prostoru vzniknout stádo s pětadvaceti až třiceti kusy největšího volně žijícího přežvýkavce v Evropě.

Ještě před třiatřiceti lety se tam učili střílet z tanku a zaměřovat protiletadlové střely sovětští vojáci. Dnes místo tanků a tisíců příslušníků SA, kteří zde zakotvili v roce 1968 na víc než dvacet let, nastupují do širých prostor bývalého vojenského újezdu Ralsko zubři evropští, největší přežvýkavci v Evropě.
K využití bývalého vojenského prostoru Ralsko se nabízelo od roku 1990, kdy armáda prostor opustila, několik ambiciózních plánů. Mělo zde vzniknout velké cargo letiště, bývalý ředitel liberecké zoo zde chtěl prosadit chov vzácných nosorožců bílých, známá cirkusácká rodina slibovala vytvořit největší zábavní park na světě a padla i idea zkušebního polygonu pro mladoboleslavskou škodovku.
"My jsme nad tím uvažovali asi tři roky. Zdálo se nám, že je tady dost prostoru k tomu, vytvořit stádo zubra evropského. V republice nic takového není," říká ředitel Vojenských lesů a statků Jiří Janota. V ČR existuje podle jeho informací jen několik menších zubřích chovů.

Dospělý jedinec dosahuje v kohoutku výšky až 195 centimetrů a délky téměř tří metrů. Zubr evropský, který je o něco menší než jeho příbuzný bizon americký, váží od osmi set do dvanácti set kilogramů. V současné době jsou již na území bývalého vojenského prostoru v karanténě čtyři samice a jeden býk.
Po několika týdnech budou zubři vypuštěni do obory v Židlově, kde bývala tanková střelnice. Obora je velká čtyři tisíce hektarů a již dnes tam žije osm set padesát kusů jelení zvěře.
"Od polských ochranářů, kteří ze záchranou zubra evropského zabývají dlouhá léta, jsme získali pět zvířat. Býk se jmenuje Porto a je z Kampinoského národního parku, samice mají jméně Karvina, Kasztelanka, Kartinka, Kahunka. Všechny krávy jsou z Bělověžského národního parku," vysvětluje ředitel Vojenských lesů Jiří Janota. Podle jeho informací rodí kráva dvě telata během tří let.

"Nepřibližujte se!"
"Prostor Ralska znám velmi dobře, protože tam jezdím často na kole. Pro chov zubrů tam jsou ideální podmínky. Může to být úžasný zážitek potkat ve volné přírodě stádo tak velkých zvířat. Jen bych doporučoval se k nim příliš nepřibližovat. Hlavně v době říje. Přestože to jsou plachá zvířata, dokážou být v tu dobu vzhledem ke své velikosti dost nebezpečná," upozornil ředitel liberecké zoologické zahrady David Nejedlo.
Potenciální nebezpečí je také důvod, proč pracovníci vojenských lesů začali rozmisťovat kolem ohrady v Židlově výstražné tabule s návodem, jak se mají návštěvníci Ralska k zubrům chovat. Jsou nebezpeční nejen při říji, ale i v době, kdy mají samice telata.
Zubři žili podle historických pramenů v okolí Ralska, u Brandýsa nad Labem a na Křivoklátsku v šestnáctém století. Vyhynuli o tři století později kvůli tomu, že na území tehdejších Čech ubývalo rapidně lesů.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.