Přihlásit

Zájem o myslivost se dědí z generace na generaci (Jindřichohradecký deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Jindřichohradecko
Včera skončil další kurz adeptů myslivosti, kterého se zúčastnilo rekordních jednapadesát zájemců.
Podle předsedy jindřichohradeckého okresního mysliveckého spolku Pavla Průši je to za posledních deset let nejvíce adeptů a opět je mezi nimi sedm žen.
"O tom, že mají skutečný zájem, svědčí i to, že 70 procent z nich má stoprocentní účast ve všech předmětech kurzu," uvedl Průša.
Pokračoval v tom smyslu, že láska k myslivosti se dědí v mnoha případech po několik generací.
Po skončení kurzu musí adepti absolvovat ještě praktickou roční přípravu v nějaké honitbě, dále se musí adept zúčastnit alespoň jedné kynologické akce a povinného výcviku a zkoušky v zacházení brokovou a kulovou zbraní na střelnicích okresního mysliveckého spolku a poté ho čekají zkoušky ze sedmi předmětů. Jedná se o myslivecké zvyky a tradice, historii myslivosti, o myslivecké právo, zoologii a biologii zvěře, o péči o zvěř, mysliveckou kynologii, střelectví a způsoby lovu. "Pokud je úspěšně složí, tak mohou požádat o lovecký lístek a zbrojní průkaz. Poté se ještě musejí dostat do nějakého mysliveckého sdružení. Ale zhruba polovina adeptů pochází z myslivecké rodiny a znám již jejich dědy a otce. Někdy dokonce všichni tří mají stejné jméno," doplnil Průša.
Myslivci mají možnost i vyššího stupně vzdělávání a zakončit jí zkouškou mysliveckých hospodářů. Těch se vloni zúčastnilo sedm a všichni zkoušku složili. Podle Průši okresní myslivecký spolek zaznamenal stoprocentní úspěšnost podruhé v historii. Po teoretické výuce musejí uchazeči dle zákona absolvovat půlroční praktickou přípravu, která je zaměřena jak na práci v honitbě, tak i na vedení předepsané evidence, plánování a podobně. Vlastní zkouška se skládá z písemné a ústní části.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.