Přihlásit

Lidé mohou na Šumavě i na místa zapovězená (Klatovský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Díky soudu se může i mimo turistické cesty

Šumava
Vzácné Modravské slatě či Mrtvý luh při soutoku Teplé a Studené Vltavy - to jsou některá z míst, která se po více než půl století otevřela turistům na Šumavě. Děkovat za to mohou rozsudku Nejvyššího správního soudu, který zrušil v Národním parku Šumava (NPŠ) území s omezeným vstupem a který nyní nabyl právní moci. Zatímco turisté změnu vítají, pro ekology je to prohra.
Správa NPŠ v roce 2009 omezila svými nařízeními vstup do sedmi částí svého území. Šlo o 6850 hektarů, tedy 10 % z celkové rozlohy národního parku. Aktivista Václav Řezníček, ale podal v listopadu loňského roku návrh na zrušení těchto nařízení a Nejvyšší správní soud mu vyhověl.

Turisté jásají
Turisté mohou nově více poznat oblastí Křemelné, Plesné a Poledníku, Modravské slatě, Horskokvildské slatě, Vltavský Luh, Trojmeznou a Smrčinu, kam se nyní mohou vypravit nejen po značených cestách, ale i po různých pěšinkách. "Pro návštěvníky Národního parku Šumava to v praxi znamená, že mimo pěší a lyžařské turistické trasy je vstup pěších osob a osob na lyžích zakázán jen do I. zóny ochrany přírody. Pro lyžaře platí navíc zákaz vstupu mimo lesní cesty do porostu vyplývající z ustanovení lesního zákona. Pro cyklisty nepřinesl rozsudek žádnou změnu, to znamená, že jízdu na kolech lze na území národního parku provozovat mimo silnice a místní komunikace pouze v zastavěných územích a na trasách a stezkách vyhrazených návštěvním řádem," vysvětlila Jana Zvettlerová z NPŠ.
"Jako předseda Klubu českých turistů to samozřejmě vítám, protože se zlepší přístupnost Šumavy lidem.
Budou se moci podívat na místa, kam se roky nesmělo, někde snad od první republiky, jako je tomu v případě Mrtvého luhu. Do Modravských slatí se nesmí od konce 40. let minulého století," řekl Deníku předseda KČT a zároveň předseda rady šumavského národního parku Jan Stráský, který ale uznává, že je třeba částečně dát za pravdu ekologům a některá území chránit.

Chtějí chránit zvěř
Ekologové bijí na poplach, neboť důvodem omezeného vstupu osob do uvedených území byla zejména ochrana živočichů citlivých na rušení a živočichů s většími prostorovými nároky, pro které je Šumava významným útočištěm. "Šumava je jediným územím v České republice, kde se vyskytuje životaschopná populace tetřeva hlušce. Kromě toho pokrývala území s omezeným vstupem místa s větším soustředěním citlivých stanovišť, tedy např. rašelinné biotopy, kde je žádoucí regulovat pohyb návštěvníků na turistické značené trasy," vysvětluje Zvettlerová. Zástupci národního parku proto žádají všechny návštěvníky, aby byli ohleduplní k přírodě. "Zima je obdobím strádání pro všechna volně žijící zvířata. Potrava je těžko dostupná, pohyb ve sněhu obtížný a výdej energie na udržení tělesné teploty velký. Vyrušení zvířete vyvolá jeho útěk, a to je velká ztráta cenné energie, která může způsobit v konečném důsledku až jeho úhyn," tvrdí Eva Zelenková, pověřená řízením sekce výzkumu a ochrany přírody NPŠ. "Ačkoli legislativně bylo nyní toto území zpřístupněno, prosíme všechny, aby respektovali právo přírody na zimní klid a nevstupovali do území mimo vyznačené cesty," dodává Zvettlerová.

Bude se jednat
"O tom, která území potřebují ochranu, se bude jednat. Věřím, že se nebude rozhodovat od stolu, bez diskuse s občany, obcemi, turisty a dalšími, a že se dojde k rozumnému kompromisu. Podle mého názoru je jen málo území, která by měla být zcela uzavřena," uzavřel Stráský. Své by měl říci i nový ředitel NPŠ, kterého ministr životního prostředí stále ještě vybírá z navržených kandidátů.


Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.