Přihlásit

Rysům se asi zalíbilo u Kaplice (Českokrumlovský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Kaplice
Reaguji na článek uveřejněný dne 16. dubna. Podle vyprávění pana Sejka šlo pravděpodobně o rysa ostrovida, který se tu mohl vyskytnout. Všichni chovatelé by si měli svá stáda dobře hlídat a pokud některé ze zvířat uloví šelma chráněná zákonem, má možnost požádat o náhradu škody podle zákona č. 115/2000 Sb.
K článku doplňuji, že rys ostrovid je kriticky ohrožený druh nalézající se v červeném seznamu. Přestože je zákonem chráněný, je na pokraji vyhubení. Jeho největším nepřítelem jsou pytláci. Odborníci odhadují, že do dneška mohli pytláci ulovit až pět stovek těchto přísně chráněných šelem.
Rysi jsou krásní a užiteční tím, že udržují rovnováhu v přírodě. Loví přemnoženou srnčí zvěř, která spásá mladé, především listnaté stromky. Rysi a ostatní predátoři loví především oslabené a nemocné kusy, čímž zajišťují lepší zdravotní stav zvěře. Všichni víme, jak je drahé a obtížné dosazování listnatými stromky v lesích.
Bohudík, dnes už mladé generace myslivců i veřejnosti mají povědomí o ochraně této krásné a ohrožené kočky a neusilují o takovou hanebnou trofej.
Růžena Šandová, Kaplice

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.