Přihlásit

Orlice Dina zachránila dvě stě mláďat (Mladá fronta DNES)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

BARTOŠOVICE
Když chtějí ornitologové ze severní Moravy zachránit zraněné či odvržené mládě dravého ptáka, mohou se spolehnout na skvělou adoptivní matku. Orlice Dina, která žije v záchranné stanici v Bartošovicích, už pomohla za tři desítky let zachránit přes dvě stovky ptáčat. A nejen orlů, běžně odchovává malé jestřáby, káňata či motáky pochopy.
"Dina je díky extrémně vyvinutému mateřskému pudu naprosto výjimečná," říká šéf bartošovické stanice Petr Orel. Ministr životního prostředí Tomáš Chalupa dokonce vážně uvažuje o tom, že zasloužilou ptačí matku vyznamená.
Dinu, která zachraňuje jiné, přitom život vůbec nešetřil. V roce 1977 našli tuto orlici vážně zraněnou ve Věžkách na Kroměřížsku. "Někdo ji nesmyslně postřelil brokovnicí. Podařilo se ji zachránit, ale křídlo má trvale vychýlené, takže neuletí víc než sto metrů. Její návrat do přírody byl tedy už napořád vyloučen," vzpomíná Petr Orel.
Po nějakém čase zkusili v bartošovické záchranné stanici "podstrčit" Dině mládě dravce, které vypadlo z hnízda. Hrozilo samozřejmě, že na ně orlice zaútočí, v lepším případě si ho nebude všímat. Dina je však po několika minutách začala krmit a pečovat o ně. Ochránci tímto pokusem zjistili, že získali náhradní matku, která nerozlišuje druhy a péči poskytuje naprosto spolehlivě. Jejím hnízdem prošly desítky mláďat jestřábů, káňat či motáků pochopů.
Před pěti lety zahájili severomoravští ochránci přírody program návratu vzácného orla skalního do volné přírody. Dravec s rozpětím křídel kolem dvou metrů se do České republiky vrací po sto letech. Zmizel odtud "zásluhou" člověka, ještě dnes jeho návratu brání bezohledné chování. Nejčastější příčiny uhynutí orla u nás jsou postřelení, otrava nebo střet s dráty vysokého napětí. Při návratu orla skalního spolupracují čeští ochránci s kolegy ze Slovenska, kteří odebírají mláďata v Karpatech. Orli skalní obvykle snášejí dvě vejce, z vylíhnutých mláďat však zpravidla přežije pouze to starší. "Druhorození" orli jsou proto převáženi do Česka. Zde se záchranářský projekt neobejde bez Diny. "Do loňského roku odchovala čtrnáct mláďat, v nejbližších dnech přivezeme novou zásilku," říká Orel. Také díky Dině slaví ornitologové první úspěch, na Moravě už trvale zahnízdil jeden pár orlů.
Příběh Diny zaujal i ministra životního prostředí Tomáše Chalupu. "Možná by právě tato orlice mohla být vyznamenána nějakou cenou. Zatím je to jen má soukromá úvaha, práce nadšenců ze záchranných stanic však ocenění určitě zaslouží," uvedl.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.