Přihlásit

Farma, kde už osmnáct let dávají dobrou noc jeleni (Olomoucký deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Dvě stě třicet jelenů se prohání na téměř čtyřiceti hektarové ohrazené pastvině v Slavětíně nad Metují ve východních Čechách. Patří k hospodářství Daškových, kteří jsou držiteli prestižního ocenění Asociace soukromého zemědělství "Farma roku", které získali před dvěma lety.
Tato rodinná farma se zaměřuje také na pěstování ostropestřce mariánského a dalších zemědělských plodin.
Dříve hojně užívané pěstírny žampionů v současnosti zahálejí. K statku Daškových náleží i penzion.

Asociace pomohla
Povolení k chovu jelenů získal Václav Dašek v roce 1993, když hledal využití pro okolní zatravněné svažité pozemky. "Tento způsob hospodaření se však setkal s odporem mysliveckých organizací. Podporu nešlo tehdy hledat ani na ministerstvu zemědělství. Situace se začala lepšit teprve před dvěma roky. Při prosazování zájmů chovatelů jelenovitých hodně pomohla Asociace soukromého zemědělství," tvrdí Václav Dašek. Zároveň připomíná některá nařízení upírající chovatelům jelenů nárok na dotace.
Jeleni, navzdory šetrnému spásání luk, jsou například opomenuti při přidělování dotace na úpravu travních ploch a navíc chov těchto zvířat nelze vést ani jako ekologické zemědělství. Teprve v roce 2008 se pak usnadnil odstřel jednotlivých kusů.
Přesná rána přitom usmrtí konkrétní zvíře rychle, bez vyplašení zbytku stáda.
Zvěř je střílena podle objednávek, neexistuje proto možnost, že by byl zabit jelen do zásoby a jeho maso se mohlo zkazit. Daškovi mají na farmě i bourárnu a s povolením veterinární správy dle požadavků Evropské unie prodávají maso zájemcům přímo ze dvora nebo jej dodávají do restaurací.

Odvážný nápad
Základním zdrojem obživy rodiny je však rostlinná výroba. Pozemky statku se rozkládají na téměř tři sta hektarech. Jelení obora zabírá z toho třicet osm hektarů a na dalších sedmi jsou louky k sušení sena na zimu. Na zbývajících dvě stě padesáti hektarech orné půdy potom nalezneme cukrovou řepu, pšenici a žito - ale hlavně šedesát hektarů ostropestřce mariánského. Vzhledem krásný a majestátní bodlák, přezdívaný Kristova koruna, je totiž přírodním lékem při potížích s játry a žlučníkem. Pomáhá i proti některým alergickým kožním reakcím.
"Všechen jej od nás vykupuje společnost, která pak lisuje z této plodiny olej využívaný v kosmetice. A slupky putují zase na další zpracování do Španělska," vysvětluje Václav Dašek.
Je tedy jen přirozené, že v budoucnu tu chtějí otevřít také obchod s kosmetikou.
Součástí statku je i penzion, který nadchne nejen milovníky agroturistiky, ale i všechny, kdo mají rádi výlety na památná místa české historie. Za všechny památky a pamětihodnosti zmiňme alespoň nedaleký barokní areál Kuks, zámky v Opočně a Novém Městě nad Metují, stejně jako zámek Ratibořice s Babiččiným údolím.
Po třicet let se rodina Daškových věnovala také pěstování žampionů, vloni však pěstírny uzavřela. Kvůli levnému dovozu hub z nedalekého Polska se už pěstování nevyplatilo. "A také se rozšířil náš zemědělský rod, syn i dcera mají malé děti; na složitý postup pěstování hub proto nezbývá ani sil," říká Václav Dašek. Věří však, že k produkci hub se ještě vrátí.
Žampiony byly přitom první plodinou, se kterou Daškovi začínali v roce 1979 vlastní hospodaření. Příjmy z prodeje pak několik let poskytovaly zdroj financí pro obnovu hospodářství. Rodičům Václava Daška nabídl československý stát zpětné odkoupení zkonfiskovaného statku v roce 1974. Historie sedlácké rodiny na tomto statku sahá však až do poloviny 19. století.

***
Více se o zajímavé a nelehké historii rodu dočtete na adrese www.statekudasku.cz

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.