Přihlásit

Zemědělec Tomáš Chadim: Lesní zvěř je přemnožena, nikdo s tím nic nedělá (Jihlavské listy)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Zvěř ničí úrodu zemědělce Tomáše Chadimy v Nové Vsi na Batelovsku. Názorový spor s myslivci se týká jejího údajného přemnožení. "Samotná zvěř z hlediska práva je věc ničí," vysvětluje Milan Slavinger, vedoucí oddělení lesního hospodářství a myslivosti odboru životního prostředí na jihlavském magistrátu, "stává se majetkem uživatele honitby až v momentu, kdy jakýmkoli způsobem zhasne."
Pokud jde o přesnost sčítání zvěře, ta je podle Slavingera obecně velký problém - v termínech vypsaných krajským úřadem (únor a březen) provádí sčítání každoročně uživatel honitby, tedy například právě místní myslivecké sdružení. V rámci Kraje Vysočina je uznáno celkem 522 honiteb.
Jak potvrzuje Petr Bureš, vedoucí krajského odboru lesního a vodního hospodářství a zemědělství, provádí sčítání zvěře uživatel honitby. Její držitel, a držitelé sousedních honiteb, mají právo účastnit se svým zástupcem sčítání a vyjádřit se orgánu státní správy myslivosti k jeho výsledkům.
"Pokud některý držitel honitby nesouhlasí s výsledkem provedeného sčítání, a oznámí to písemně orgánu státní správy myslivosti (obecní úřad obce s rozšířenou působností) nejpozději do jednoho týdne ode dne provedeného sčítání, nařídí tento orgán nové konečné sčítání," vysvětluje Bureš.
O plánu mysliveckého hospodaření v honitbě (tedy i výši odlovu), který vyhotovuje uživatel honitby a je povinen ho předložit držiteli honitby k vyjádření, se rozhoduje zejména posouzením stavu zvěře a ekosystému a konkrétních vzniklých škod. V českém systému sčítání zvěře ale podle reakce úředníků není v jejich kapacitních silách např. kontrolovat správnost nahlášených počtů.
Ve chvíli, kdy držitel honitby plán hospodaření odsouhlasí, zasílá jej uživatel honitby orgánu státní správy myslivosti (obecní úřad obce s rozšířenou působností). "V případě, že se uživatel a držitel honitby na plánu nedohodnou, rozhoduje o takovém plánu orgán státní správy myslivosti - obecní úřad obce s rozšířenou působností," dodává Bureš.

Za neplnění pokuta
Krajský úřad Kraje Vysočina nemá podle Bureše žádné relevantní poznatky o tom, že by uživatelé honiteb např. záměrně hlásili nižší stavy zvěře v honitbách. "Uživatel honitby je povinen zajišťovat chov zvěře v rozmezí mezi minimálním a normovaným stavem zvěře, které jsou určeny rozhodnutím orgánu státní správy myslivosti (obecní úřad obce s rozšířenou působností)," vysvětlil Bureš.
Pokud uživatel honitby tuto povinnost nesplní, bude mu uložena pokuta až do výše 200 tisíc Kč. Stejnou pokutu může obdržet i v případě, že nesplní lov celkového počtu kusů jednotlivého druhu spárkaté zvěře podle plánu mysliveckého hospodaření a dojde tím k překročení normovaného stavu tohoto druhu zvěře.
Pakliže nedojde k dohodě o vyrovnání eventuálních škod způsobených zvěří, anebo poškozený s vyrovnáním není spokojen, přichází na řadu možnost povolat soudního znalce a následný soudní spor. "Je ale třeba mít na paměti, že u škod vzniklých na zemědělských plodinách je třeba uplatnit škodu vždy do 20 dnů od vzniku, i kdyby to znamenalo volat soudního znalce na místo opakovaně," doplňuje Slavinger.
Jak dodává hospodář Chadim z Nové Vsi, byly doby, kdy věc k takovým koncům nemusela docházet: "Tady v lesích bývala za hraběte obora. Jak říkal můj děda, tehdy jste vysokou mimo les vůbec neviděli. A když nějaká přece jen utekla, přišel hrabě a ty škody okamžitě zaplatil."

***
Jak to vidí zákon
* Snižování případných vysokých stavů zvěře je řešeno zákonem o myslivosti v § 39, kde je mj. uvedeno, že vyžaduje-li zájem vlastníka, popřípadě nájemce honebních pozemků nebo zájem zemědělské nebo lesní výroby atd., aby počet některého druhu zvěře byl snížen, orgán státní správy myslivosti (obecní úřad obce s rozšířenou působností) povolí, popřípadě uloží uživateli honitby příslušnou úpravu stavu zvěře.
* Zákon o myslivosti řeší i případné škody způsobené zvěří na polních plodinách, lesních porostech atd. Náhradu takové škody musí poškozený uplatňovat u uživatele honitby. Postup uplatnění těchto nároků je řešen v § 55 zákona o myslivosti.
* Pokud škoda není uživatelem uhrazena, může poškozený ve lhůtě tří měsíců uplatnit svůj nárok na náhradu škody u soudu.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.