Přihlásit

Jak to vidím já: Myslivci a jejich etika (Přerovský a hranický deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Staré indiánské přísloví praví: Neposuzuj druhého člověka, pokud jsi neušel kus cesty v jeho mokasínách. Rád bych přesvědčil pana Adina Vyhlídku o jeho hluboké nevědomosti a omylech, které o myslivcích a jejich etice chová. Bohužel se mi to asi nepodaří. Vzhledem k zášti, která se z jeho článku šíří vůči všemu, co je jen trochu zelené, si dost dobře nedovedu představit, že by chtěl ty mokasíny obout a strávit nějaký čas jako host mysliveckého sdružení, se všemi právy a povinnostmi, které k tomu patří. Možná by si po nějaké době poopravil názor. Tak tedy alespoň něco málo na vysvětlenou pro nezaujaté čtenáře, kteří jsou ochotni slyšet i názor "z druhého břehu".
Mohu ubezpečit všechny, že s osudem divokých kachen si rozhodně nikdo nemusí dělat starosti. Ano, tak jako každý rok po 1. září začíná sezóna kachních honů. Je vyvrcholením celoroční práce mnoha myslivců, společenskou událostí, na kterou se všichni těšíme a která má své kořeny v dávné minulosti.
Není našim výmyslem, nýbrž tradicí našich předků, kterou chceme uchovat i pro další generace. Na každém, tedy i kachním honu, se dodržují myslivecké tradice, ctí se myslivecká etika - např. neloví se kachny nízko táhnoucí, kachny na nemysliveckou - rozuměj malou - vzdálenost apod. Každý hon je řádně organizován, začíná slavnostním nástupem, pokud možno za zvuku loveckých fanfár a končí taktéž slavnostním výřadem, při kterém se vzdává pocta ulovené zvěři. Má svá přesně daná pravidla, která musí dodržovat každý účastník, a v případě jejich nerespektování jej může vedoucí z honu vyloučit.
Něco málo k chovu kachen: většina březňaček, s nimiž se každý z nás setká na vodních plochách, pochází skutečně z umělého odchovu. Stavy divoké populace v přírodě nejsou nikterak vysoké a věřte, že to není díky myslivcům. Většina mysliveckých sdružení nakupuje kachňata v líhni. Objednávku je potřeba učinit již v zimních měsících, cena třítýdenního káčete je cca 40 Kč.
Dotyčná líheň produkuje ročně několik tisíc káčat, to by se musel chudák majitel po večerech navykrádat hnízd divokých kachen! Naštěstí je jednodušší cesta - líhnutí od vlastních, zakomorovaných kachen. Káčata, jako ostatně každé mládě, skutečně vyžadují zpočátku celkem intenzivní péči.
Je potřeba zajistit jim krmení, než si zvyknou na nové prostředí a najdou si vlastní zdroj potravy, navakcinovat je proti botulismu, chránit je před predátory. Stojí nás to dost peněz i úsilí. A když se to podaří, tak si všichni pořádně oddychneme. A proč si to nepřiznat - těšíme se i na ten hon. Je to odměna za naši poctivou práci.
Mimochodem - naše poměrně malé myslivecké sdružení nakupuje každý rok okolo 120 ks káčat, lovíme okolo 60-80 březňaček, takže něco z toho mála zůstane v přírodě. Tyto kachny se nám odvděčí tím, že udržují stavy divoké populace, které by bez myslivců byly o dost nižší. Neboť každý řádný myslivec nechová proto, aby lovil, ale loví proto, aby choval.
K čemu by nám byla příroda bez zvěře.?
A vámi zmiňovaní pytláci - členové Českomoravské myslivecké jednoty (ČMMJ)? Dobře, že je chytli, nebývá to vždy bohužel pravidlem. Takoví dělají ostudu všem poctivým myslivcům. Doufám, že budou řádně potrestáni dle platných zákonů této republiky. Zcela jistě je také nemine vyloučení z řad ČMMJ a podobný trest je zřejmě čeká i v jejich mysliveckých sdruženích. Holt v každém stádě se mezi ovcemi najde nějaká ta černá.
Napadla mě teď jedna aktuální mediální kauza: MUDr. Barták na služebních cestách sexuálně obtěžoval své asistentky. Neměl bych ovšem odvahu na základě této zprávy tvrdit, že všichni lékaři jsou nadržení zvrhlíci. Vy ano?
Radek Novotný, hospodář MS Hejné Špičky a místopředseda OMS Přerov

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.