Přihlásit

Sedm let v lesích: "jen" dva mrtví myslivci a čtyři zranění (Zlínský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Nimrodů je ve Zlínském kraji zhruba 8,5 tisíce, statistiky proto prý nejsou nijak alarmující

Zlínský kraj
Šest zraněných myslivců ve Zlínském kraji za posledních sedm let. Číslo poměrně nízké. Dva z případů však skončily smrtí nimroda. Jednou byla na vině nezajištěná kulovnice, podruhé nedbalost. Podle samotných myslivců se zraněním dá předcházet lehce: stačí být obezřetný.

Letošní úmrtí po šesti letech
Poslední případ úmrtí se stal v polovině května letošního roku ve Vlčnově na Slovácku. "Myslivec nabíjel kulovnici na zadním sedadle vozidla. Ta však vystřelila a zasáhla muže, který stál vedle auta, do podbřišku. V důsledku krvácivého šoku při prudkém tepenném krvácení svému zranění podlehl. K nehodě došlo z nedbalosti," popsala zlínská krajská policejní mluvčí Jana Bartíková.
Smrt, ke které došlo v lese při myslivosti, však evidují policisté v kraji po více než šesti letech. Naposledy se záznamy vracejí do roku 2005. Hned třetí lednový den se stal osudným muži v Lukovečku na Zlínsku. Příčinou byla rána, která vyšla z jeho nezajištěné kulovnice, když slézal z posedu. Těžkému poranění hlavy podlehl.
Zatímco v roce 2007 se poranili v lesích dva lidé, o rok později žádný a v roce 2009 jeden. Loňský rok má v kraji statistiku prázdnou, letošní kromě jednoho zmíněného úmrtí další lehké poranění.
První nebezpečný incident během uplynulých sedmi let, který myslivec přežil, se stal přesně před čtyřmi lety v Boršicích na Uherskohradišťsku. "Při lovu kačen zasáhl muže odražený brok do levé tváře. Jednalo se ale pouze o lehké zranění," vzpomněla krajská policejní mluvčí Bartíková.

Nebezpečné broky
Totéž se však nedá říct o případu, který zmínila hned poté. Stal se o měsíc později v témže roce v Horní Lhotě na Zlínsku. Honce trefil v lese brok do oblasti levého oka a způsobil mu těžké zranění.
Odražený brok do oblasti očí se podepsal i na nehodě, ke které došlo v prosinci 2009 v Žeranovicích na Kroměřížsku. Nezletilému honci uvázl tehdy brok dokonce uvnitř lebky. A letos v září opět Kroměřížsko: lehké zranění si vysloužil muž, který dostal zásah do krku při lovu kačen. Znovu za to mohl odražený brok.
Předseda Okresního mysliveckého spolku ve Zlíně František Libosvár je přesvědčen, že v porovnání s počty svých členů mají nimrodi statistiky zranění více než příznivé. "Stačí je srovnat s počty řidičů a přestupků na silnicích," poukazuje předseda. Vyčíslil, že myslivců je na Zlínsku v současné době přibližně 1450, ve Zlínském kraji asi 8500, v celé republice zhruba 110 tisíc a v Evropské unii kolem desíti milionů. "
Hony jsou nyní v plném proudu. Mají sami myslivci nějakou prevenci proti nebezpečným nehodám? "Jak se na ně chcete připravit? To nejde. Nejlepším řešením je obezřetnost. Musíme zkrátka dávat pozor," poznamenal Libosvár.

Letos 12 kontrol
Náhodě nic neponechávají ani krajští policisté. Každoročně provádějí podle mluvčí Jany Bartíkové po celou dobu lovecké sezony kontroly. Zjišťují při nich, zda myslivci před honem nebo během honu nepožili alkohol, zda vlastní zbrojní průkaz a jestli zbraně, které nosí u sebe, mají řádně zaevidované.
"Prozatím jsme uskutečnili v kraji dvanáct kontrol, čtyři na Vsetínsku a na Uherskohradišťsku a po dvou na Zlínsku a Kroměřížsku. Budeme i nadále pokračovat," ujistila policejní mluvčí Bartíková.


Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.