Přihlásit

Srnčí zvěře v lesích rapidně ubývá (Horácké noviny)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Letošní zima byla, a vlastně ještě je, v mnoha ohledech specifická. Ještě začátkem letošního roku se o ní hovořilo jako o nejteplejší za posledních třiatřicet let.
Jakoby se ale paní Zima nechtěla jen tak vzdát a třeskuté mrazy na sebe nenechaly dlouho čekat. Česko nakonec zasypalo značné množství sněhu. Nečekaná sněhová nadílka si v mnohých regionech dokonce vyžádala vyhlášení kalamitního stavu. Mezi nimi již tradičně nechyběla ani Vysočina. S nemalými problémy se potýkali motoristé, železničáři, silničáři a mnozí další. Snad jen dětem udělalo bílé nadělení radost. S teplotami hluboko pod nulou a vysokou sněhovou pokrývkou se potýkala i lesní zvěř.
Pro vyčerpanou zvěř se nečekaný příchod ochlazení s množství sněhu může stát i bojem o holý život. "Lidé by si měli uvědomit, že v tomto ročním období je třeba brát na zvěř maximální ohled. Z důvodu nemožnosti obvyklého příjmu potravy je divoká zvěř zesláblá. Jakákoliv extrémní zátěž pro ni představuje ztrátu životní energie a hrozí následný úhyn," upozorňoval Josef Matějek, radní Kraje Vysočina pro oblast zemědělství. Mnohá lesní zvěř je v zimním období závislá na přikrmování. V tomto ohledu přináleží každodenní zajišťování péče myslivcům. Právě oni, jako správci svěřených honiteb jsou ti, na kterých je přikrmování zvěře závislé. "Letošní zima v podstatě dorazila až v polovině ledna. Byla krátká, a teď už v podstatě ani není," popsal právě končíčí zimní období předseda třebíčského Okresního mysliveckého spolku Oldřich Blecha. Lesní zvěř zimní období tudíž přežila bez větších potíží. Celorepublikově se spíš hovoří o přemnožení černé zvěře, tedy divokého prasete. "V našich honitbách jsme se s tímto problémem nesetkali, je to spíš otázka jen některých lokalit. Například Břeclavska, kde nesklizená kukuřice na černou zvěř působí doslova jako magnet," vyvrací dohady o plošném přemnožení tohoto druhu zvěře Blecha. V rámci třebíčského okresu nejsou hlášené ani žádné škody způsobené zvěří.
Co je ale podle předsedy třebíčského mysliveckého spolku zarážející, to jsou citelné úbytky srnčí zvěře. "Jakoby se srnčí zvěř doslova vypařovala. Podobně jako jsme to dříve zaznamenali třeba u bažanta či zajíce. Pořád byl početní stavy v normálu a najednou byly tyto druhy v honitbách pomalu vzácností," uvedl předseda OMS Třebíč.
Právě v těchto dnech (od 23. února do 3. března) ve všech honitbách po celé České republice probíhá pravidelné sčítání zvěře. Jeho výsledky budou známy začátkem dubna. Teprve pak bude moci myslivecký spolek vyhodnotit početní stav lesní zvěře. Termíny pro sčítání jsou dány na jarní obdbobí právě kvůli předpokládaným změnám počtů, kdy vlivem nepříznivých podmínek dochází k častějším úhynům.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.