Přihlásit

Největší nepřítel sysla? Kočka! (Horácké noviny)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Mohelno
Naše babičky a dědečkové si sysla obecného pamatují ještě jako běžnou součást naší přírody. Časy se mění a dnes je sysel kriticky ohroženým druhem a chrání ho jak naše zákony, tak i zákon evropské. Na Třebíčsku se sysel vyskytuje na Mohelenské hadcové stepi a zdá se, že se mu tam daří.
"Jejich tu opravdu dost. Je krásné je pozorovat," říká starosta Mohelna Jiří Kostelník. Step syslovi vyhovuje. K životu totiž potřebuje volný prostor s nízkou trávou, aby měl rozhled. Část stepi se kosí, část spásají ovce. Pro sysla ideální.
Přesto mohelenská step není pro sysla obecného tak úplně rájem. "Populaci sysla nelikvidují dravci ani psi, ale kočky," prozradil Jiří Kostelník. "Často jsou vidět, jak číhají na svou kořist. Byl tady dokonce kocour, který dostal každý den jednoho," popsal starosta.
S kočkou se těžko bojuje, přiznává starosta. "Střílet je nemůžeme, protože to je moc blízko obce," připomněl Kostelník. Zákon o myslivosti říká, že myslivecká stráž může kočky střílet. "Myslivecká stráž je oprávněna usmrcovat kočky potulující se v honitbě ve vzdálenosti větší než 200 metrů od nejbližší nemovitosti sloužící k bydlení. Pokud je tato nemovitost umístěna na oploceném pozemku, počítá se vzdálenost od jeho oplocení," píše se v zákoně.
To je právě problém. Drtivá většina části stepi se syslí populací je k obci blíže než požadovaných dvě stě metrů. Kočka je sice domácí zvíře, ale žije zcela svobodně a nedá se zkrotit podobně jako pes. "Kočku máme, ale nedokážu si představit jak ji ohlídat, aby nechodila na step," řekla nám jedna z obyvatelek Mohelna.
I přes kočky se syslí kolonii na stepi daří. V loňském roce zde prováděla jejich výzkum Univerzita Karlova z Prahy. "Výsledky výzkumu ještě neznáme, ale slíbili nám, že až budou k dispozici, poskytnou nám je," říká Jiří Kostelník.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.