Přihlásit

Vyjádření myslivců k otravám psů: "My to neděláme. Byli bychom proti sobě" (Děčínský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Myslivec z Klapého Václav Picha uvedl na pravou míru, jaké stanovisko k nastraženým návnadám zaujímá Myslivecké sdružení Klapý, které v současné době čelí obvinění z trávení psů.

* Jak se k případům otrávených psů staví myslivci z Klapého, na které padá podezření?
Nás to docela pobouřilo, protože to skutečně není žádná myslivecká akce. Případů neustále přibývá a nás to tíží. Za měsíc máme v této oblasti mezinárodní zkoušky psů. Přijedou sem hosté z Itálie, z Francie, kdyby došlo k otravě, bude to obrovská mezinárodní ostuda. Profesionálně vycvičení psi stojí i přes sto tisíc. Jsme z toho špatní. Buď to dělá někdo záměrně proti myslivcům, nebo je to blázen.

* Máte na někoho podezření?
V první řadě se ukazuje na myslivce, ale proč bychom to dělali? Nevíme, kdo to dělá, ale musí to dělat někdo, kdo bezpečně zná terén. Návnady totiž rozmisťuje přesně tam, kam lidé se psy chodí.

* Můžete proti trávení psů nějak zakročit?
Jsme bezmocní. Neznáme způsob, jak nástrahy v tak velké oblasti bezpečně najít.

* Jako odborník, na jakou zvěř jsou podle vás návnady určené?
Návnady ohrožují všechnu zvěř v naší oblasti. Je možné, že je to na lišky a kuny, ale spíše je to políčené na psy. Do míst navíc chodí trénovat psi na zkoušky. A to je další věc - proč by to myslivci házeli sami sobě, když by to našel jejich pes? Je to proti zdravému rozumu, aby si myslivci házeli otrávené návnady.

* Myslíte, že to může být i cílené proti vám?
Mají se podepisovat nové smlouvy - může to být nějaký záměr, ale také to může dělat psychopat.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.