Přihlásit

Experti varují výletníky: Mláďata nechte v přírodě (Mladá fonta DNES)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Odborníci nyní varují výletníky, aby na jarních procházkách v přírodě v Libereckém kraji nesbírali zdánlivě opuštěná zvířecí mláďata.
"Největším problémem na jaře je, že lidé sbírají naprosto zbytečně malé zajíčky. To je veliká škoda. Ať se tomu zajíčkovi dá sebelepší péče, tak to stejně není to, co by dostal od té mámy," říká František Včelák, který vede Stanici pro hendikepované živočichy v Libštátě na Semilsku. Podle něj tak 99 procent mláďat pomoc vůbec nepotřebuje. Je podle něj naprosto přirozené, že je mládě zajíce někde schované o samotě a zaječice k němu přijde jen brzo ráno nebo večer, nakojí ho a zase jde pryč, aby ho neprozradila. Podobně tomu je u srnčat, ke kterým se srny také málo přibližují, aby je nevyčmuchaly šelmy. "Matka po srnčeti dokonce vypije moč a sežere trus, aby nezůstala stopa, po které by k němu mohl dojít predátor," podotýká Včelák.
Savci se řídí především čichem, a tak lidé nejlépe udělají, když nebudou na mláďata sahat. Ani v případech, kdy mládě pomoc potřebuje.
"Pokud lidé najdou mládě někde u frekventované silnice, nebo v parku ve městech, což se stává, pak je důvod zasáhnout.
Postačí třeba toho zajíčka opatrně přenést někam o několik desítek metrů dál, ta máma si ho najde. Ale ne holýma rukama," vzkazuje Včelák.
A kdy je vhodné mládě z přírody odnést? Jen když je stoprocentně jisté, že je zraněné, nebo jde o sirotka, tedy leží u mrtvé matky, nebo ji člověk najde opodál třeba přejetou. I v takovém případě ale mládě nepatří domů. Málokdy se mu dostane správné péče jinde než ve stanicích pro hendikepované živočichy. Jde především o vhodnou stravu a také o to, že příliš ochočené zvíře se jen velmi těžko vrací do přírody.
"Nejlepší je, když lidé nález zvířete co nejdříve oznámí na stanici, nejlépe ještě než jej seberou. Pracovník to s nimi prokonzultuje, případně se zajede přesvědčit," radí Včelák, který se záchraně zvířat věnuje již 45 let a jeho stanice na okraji Libštátu letos oficiálně funguje třicátým rokem. Kromě Libštátu, který slouží pro okres Semily a část Jablonecka, funguje další stanice v kraji při liberecké zoo. Pro Českolipsko je určena stanice Falco v Dolním Týnci.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.