Přihlásit

Všímavý myslivec jel na srnce. A zabránil protržení hráze (Mladá fronta DNES)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

ZACHOTÍN
Nebýt jeho, mohlo prý dojít k protržení hráze rybníka Dolní Kladina u Zachotína na Humpolecku už v noci z neděle na pondělí. Svým všímavým chováním možná pomohl předejít katastrofě. Byl to František Dohnal, předseda pelhřimovské myslivecké jednoty, který si v pondělí všiml nestandardně prosakující vody u rybníka Dolní Kladina. "Jel jsem zrovna z chaty na srnce. Bylo to v půl osmé večer. Když jsem si všiml, že mostek je nějaký zatopený. Z Kladiny navíc vytékalo dost vody a prosakovalo to také přes hráz," popsal Dohnal. Prý však neměl číslo na rybáře, kteří by podle něj situaci vyřešili, tak ho musel sehnat u svého kolegy Jaroslava Maška. "Přijel se na místo podívat, oba jsme usoudili, že to je nahoře děravé a že voda teče až dolů pod hráz. Tak jsme zavolali správci rybníka," říká s tím, že pak už vše šlo ráz na ráz.
"Přijeli i hasiči, kteří se snažili zastavit ten průtok, což se jim nedařilo. Strkali tam větve, balíky slámy a kdoví, co všechno. Pokud je mi známo, znormalizovalo se to až ve tři hodiny v noci. Až po tom, co tam naházeli dostatek kamení. Mám tři sta metrů od toho místa chatu, tak jsem se tam právě byl v noci podívat, jak situace pokračuje," rozpovídal se Dohnal.
Podle něj byl akorát ve správném čase na správném místě. "Když jsem tudy jel ve čtyři odpoledne ještě tam nic vidět nebylo. Ještě, že jsem tu trasu šel pak ještě jednou. Myslím, že jsem udělal to, co by udělal každý," dodává skromně.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.