Přihlásit

Divoká prasata děsí Ústečany (Ústecký deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Nejlepší je zůstat v klidu a nevšímat si zvířete. Dá na své instinkty a uteče

Ústí nad Labem
Ani ruch projíždějících aut neodradil malá selátka divočáka od procházky po silnici u průmyslové zóny v Předlicích. Zahnat je do pole museli přivolaní strážníci.
Zástupce ředitele městské policie v Ústí Jan Novotný uvedl, že na tísňovou linku 156 se obrátil řidič s voláním, že u vjezdu do zóny se pohybují malá divoká selata, která ohrožují bezpečnost silničního provozu.
"Operační důstojník okamžitě vyslal na místo autohlídku. Ta musela zahnat selata do pole a na místě vyčkat, zda se nevrátí zpět. O celé záležitosti strážníci informovali místní myslivecké sdružení," informoval Novotný.
S výskytem divokých prasat přímo ve městě se setkávají Ústečané čím dál častěji. Například Lenka Pravdová, která pravidelně chodí ze Severní Terasy do práce okolo Masarykovy nemocnice, řekla, že jí už několikrát divočák přeběhl přes cestu.
"Stalo se to zrovna před pár dny, brzy ráno, ještě za šera. Najednou jsem slyšela rachot a šustění. Nejdříve jsem zpozorovala mezi křovím svítící oči. Pak prase vyrazilo, přeběhlo přede mnou a zase se ztratilo v křoví. V tu chvíli by se ve mně nikdo krve nedořezal," přiznala žena.
S drzostí prasat se setkávají i Střekované. Karel Potužník, který bydlí v Tolstého ulici u Novosedlického náměstí,más divočákem také svou zkušenost. "Než jdeme spát, tak v noci ještě vyvenčíme psa. Když jsem s ním šel za barák, najednou z křoví vyběhl divočák. Říkal jsem si, že bylo štěstí, že si tam pes nešel čichat. Nevím, jak by to dopadlo," uvedl muž.
Podle Novotného hlídky městské policie právě na Střekově a také v Předlicích zaznamenávají za poslední dny nejvíce případů výskytu divokých prasat. "Na Střekově je prý vyhánějí prakticky denně a v průmyslové zóně v Předlicích tak třikrát do týdne. Miroslav Machala z okresního mysliveckého spolku řekl, že divočáci v blízkosti sídlišť hledají potravu, která se jim na loukách a lesích nedostává. Nejhorší jsou podle něj přeplněné nebo otevřené popelnice, ve kterých jsou zbytky z domácností. Zápach z potravin divočáka spolehlivě přiláká.
"Když se s ním člověk setká tváří v tvář, měl by zůstat hlavně v klidu. Před ním neuteče a dupání a hrození může prase vyprovokovat k útoku. Nejlepší je si ho nevšímat, divočák dá na instinkty a uteče," radí Machala.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.