Přihlásit

V pražské zoo se v noci narodilo mládě gorily, letos je už druhé (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

V pražské zoologické zahradě se v noci na dnešek narodilo mládě gorily nížinné. Jeho matkou je samice Kijivu. Na síti X o tom informoval ředitel zahrady Miroslav Bobek. Jde o druhé gorilí mládě narozené v Praze v tomto roce. Na začátku ledna se narodila samička, která dostala jméno Mobi.

Třicetiletá samice Kijivu přivedla potomka na svět dnes v noci. „Je to tak, Mobi má sourozence! Kijivu před chvílí porodila,“ uvedl v 01:10 ředitel zoo.

Kijivu je babičkou gorilí samice Duni, které se letos 2. ledna narodil potomek pojmenovaný Mobi. Jak v případě Mobi, tak i nyní u potomka Kijivu, je otcem mláděte samec Kisumu.

Při dnešním otevření expozice goril seděla Kijivu se svým čerstvě narozeným mládětem v náručí vedle Duni s malou Mobi, uvedl Bobek kolem 08:15. „Pavilon bude otevřen, ale opět bude platit zákaz dlouhých objektivů a velkých kamer,“ dodal.

Pražská zoo chová gorily nížinné od roku 1963. Prvním gorilím chovancem zahrady byl samec Titan, po němž do zoo přišla samice Nigra. První mládě se v pražské zoo narodilo 13. prosince 2004 - samička Moja se stala prvním gorilím mládětem narozeným v zoologické zahradě v Česku. V listopadu 2011 Moja odcestovala do Španělska, kde žije v parku Cabárceno. Moja je matkou Duni.

Zoologická zahrada v pražské Troji v současnosti chová gorily nížinné na dvou místech svého areálu. V novém pavilonu Rezervace Dja žije rodinná skupina vedená samcem Kisumuem, a to včetně nejstarší pražské gorily Kamby, která jako jediná pochází z volné přírody. V původním pavilonu ve spodní části zahrady, pojmenovaném Centrum Méfou, vytvořili samčí skupinu Richard a jeho synové Nuru a Kiburi. Richard už totiž nesmí mít mláďata, protože jeho linie je v evropském chovu goril dostatečně zastoupena.

Zoologická zahrada, kterou zřizuje pražský magistrát, patří k nejnavštěvovanějším místům v hlavním městě. Loni ji navštívilo téměř 1,36 milionu lidí.

ČTK

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.