Přihlásit

Výběr informací o výskytu ptačí chřipky v Česku (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Výběr informací o výskytu ptačí chřipky v Česku (ve velkém komerčním chovu drůbeže u Chocně je potvrzený výskyt ptačí chřipky):

- Od počátku letošního roku se v ČR zatím potvrdilo 13 ohnisek ptačí chřipky, všechny v nekomerčních malochovech. V Česku se ptačí chřipka objevila začátkem ledna po osmi měsících. Nákaza se objevila např. v malochovech v Moravskoslezském kraji, na jižní Moravě, ve Zlínském kraji nebo na Vysočině.

- První letošní výskyt ptačí chřipky u volně žijících ptáků potvrdila Státní veterinární správa 26. ledna na rybníce Velký Tisý na Jindřichohradecku a v Českých Budějovicích na řece Malši. Šlo o vysoce patogenní ptačí chřipku H5N1, která může být přenosná na člověka.

- Loni v ČR veterináři potvrdili 23 ohnisek ptačí chřipky v chovech drůbeže a dalších ptáků. První dvě ohniska se objevila 2. ledna 2023, jedno v malochovu drůbeže ve Velké Bukovině v Ústeckém kraji a druhé v komerčním chovu ve středočeských Sedlčanech. Poslední ohnisko potvrdili 12. května v malochovu ptáků ve středních Čechách. Ke konci července 2023 oznámila Světová organizace pro zdraví zvířat (WOAH) na webu, že Česko je oficiálně zemí bez výskytu ptačí chřipky.

- Dosud největší ohnisko ptačí chřipky v ČR veterináři objevili 30. prosince 2022 ve velkochovu slepic v Brodu nad Tichou na Tachovsku. Kvůli viru subtypu H5N1 muselo být zlikvidováno všech 742 000 slepic, což bylo přibližně 15 procent nosnic ze zemědělských chovů v ČR. Zhruba 1000 tun usmrcené drůbeže se z hal odváželo do kafilerie loni od 4. do 15. ledna. Likvidovalo se také sedm milionů vajec, krmivo a podestýlka.

- Virus vysoce patogenní ptačí chřipky, který je za určitých okolností přenosný na člověka, se v českém chovu drůbeže poprvé objevil 20. června 2007, a to u uhynulých krocanů v Tisové na Orlickoústecku. Šlo o první případ u hospodářsky chovaných ptáků, ve volné přírodě se v ČR nemoc objevila již v březnu 2006 u Hluboké na Vltavou, poté bylo zaznamenáno dalších 13 výskytů, vždy u volně žijících labutí. Již tehdy ptačí chřipka způsobila chovatelům na jihu Čech a Moravy až milionové ztráty, obvyklí zákazníci od nich nechtěli zvířata vykupovat. Kvůli třem ohniskům ptačí chřipky bylo tehdy vybito více než 171 000 kusů drůbeže ve velkochovech.

- Kvůli výskytu ptačí chřipky byla v roce 2007 vyhlášena mimořádná ochranná opatření, která platila na celém území Česka. V podnikatelských chovech například drůbež nemohla být ve volných výbězích. Zakázány byly trhy a výstavy drůbeže a ptáků. Ministerstvo zemědělství tehdy vyplatilo kompenzace za více než 50 milionů korun.

- Znovu se nemoc v ČR vyskytla o deset let později a rozšířila se po celé zemi. V roce 2017 proto bylo na území ČR postupně vyhlášeno 39 ohnisek ptačí chřipky v chovech. Kvůli nákaze bylo utraceno téměř 98 000 kusů drůbeže a z preventivních důvodů bylo v ochranném pásmu kolem prvních tří ohnisek v Jihomoravském kraji zlikvidováno dalších 20 590 zvířat. Stát vyplatil kompenzace za více než 22 milionů. Poslední ohnisko nákazy bylo vyhlášeno 22. března 2017 v malochovu drůbeže v Poseči na Karlovarsku.

- Veterináři v roce 2017 zakázali v Česku kvůli ptačí chřipce chov ptactva v komerčních chovech venku ve volném výběhu, a to pod hrozbou dvoumilionové pokuty. K 23. červnu Státní veterinární správa vyhlásila ČR za zemi bez ptačí chřipky, což oficiálně uznala i Světová organizace pro zdraví zvířat (OIE).

- Znovu veterináři ptačí chřipku objevili začátkem roku 2020. V roce 2020 byla potvrzena dvě ohniska, veterináři tehdy museli vybít kolem 137 000 ptáků. V červenci 2020 Světová organizace pro zdraví zvířat (OIE) oficiálně uznala ČR za zemi bez ptačí chřipky. O půl roku později se ptačí chřipka vrátila. Nejprve byla potvrzena u dvou uhynulých labutí na rybníku na Písecku, ještě do konce loňského ledna se objevilo ohnisko v malochovu drůbeže na Táborsku a choroba se dále rozšířila.

- V červenci 2021 sice ČR zažádala o uznání statusu země bez výskytu ptačí chřipky, který získala 1. září, ovšem tato situace nevydržela dlouho, už koncem září se zhruba po čtyřech měsících ptačí chřipka v ČR znovu prokázala. V říjnu veterináři opět zakázali kvůli ptačí chřipce chov drůbeže pod širým nebem. Kvůli ptačí chřipce bylo v roce 2021 utraceno 330 000 kusů drůbeže, šlo zejména o nosnice, husy a kachny v komerčních i domácích zájmových chovech. Kromě zvířat bylo podle dat ministerstva zemědělství zlikvidováno také zhruba 2,35 milionu násadových vajec a 2,6 milionu konzumních vajec.

- V roce 2022 bylo v ČR do května postupně vyhlášeno deset ohnisek ptačí chřipky. První dvě se objevila v malochovech 4. ledna na Znojemsku a na Lounsku. Dalších osm ohnisek bylo v komerčních chovech i v neevidovaných malochovech. Naposledy bylo ohlášeno ohnisko ptačí chřipky 14. dubna v obci Plánice na Klatovsku. V květnu se Česko opět stalo oficiálně zemí bez výskytu ptačí chřipky. Ministerstvo za roky 2021 a 2022 dohromady vyplatilo k červnu 2022 kompenzace za více než 196 milionů korun.

- Počátkem prosince 2022 veterinární správa oznámila, že se ve velkochovu kachen firmy Mavela Dynín ve Frahelži na Jindřichohradecku objevila ptačí chřipka. Veterináři s hasiči tam zlikvidovali 15 000 kachen. Původně bylo na farmě 22 000 zvířat. Bylo to největší ohnisko nákazy, jaké v Jihočeském kraji kdy bylo. Poté bylo v Česku potvrzeno osm dalších ohnisek ve velkochovech a malochovech drůbeže. Největší ohnisko pak veterinární správa potvrdila 30. prosince 2022 ve velkochovu slepic v Brodu nad Tichou na Tachovsku.

ČTK

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.