Přihlásit

Legislativa civilního držení zbraní je v České republice velmi robustní. Novela ji modernizuje (securitymagazin.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

V legislativním procesu do finále míří tzv. velká novela zákona o zbraních a střelivu, ve čtvrtek ji projedná bezpečnostní výbor PSP. Má ambici vyhovět liteře evropské směrnice, ale současně zachovat vše osvědčené z obecně vysoce hodnocené stávající české úpravy legálního držení zbraní.

Hlavním důvodem novely je technicistní modernizace zákona. Současné znění svou strukturou vychází z roku 2002. Tedy z dob, kdy ještě nebyly některé zásadní zákony. Například nový občanský zákoník (2012) nebo Správní řád (2004). Proto bylo žádoucí zbrojní zákon důsledněji integrovat do současného právního prostředí. Druhým zásadním aspektem novelizace je elektronizace agendy zbraní. Novela počítá se zrušením papírových dokladů, tedy zbrojních průkazů i průkazů zbraně. Jedna z výhod je nasnadě. Žádné zapomenuté nebo ztracené kartičky a s tím spojené přestupky. Zároveň taxativně stanovuje, které všechny úkony bude možné provádět dálkově.

Celý článek najdete zde

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.