Přihlásit

Na západě Německa se objevilo ohnisko ptačí chřipky, vybili tam 30 000 kachen (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Na západě Německa se objevilo další ohnisko ptačí chřipky, vybito muselo být na 30 000 kachen na farmě poblíž města Gütersloh. S odkazem na sdělení ministerstva zemědělství ve spolkové zemi Severní Porýní-Vestfálsko o tom dnes informovala agentura Reuters.

Nákaza vedla v minulých letech k utracení stovek milionů ptáků. Nemoc obvykle zasahuje Evropu na podzim a v zimě, infekci často šíří volně žijící ptáci.

V poslední době byla ptačí chřipka zjištěna na farmách v zemích jako Francie, Polsko, Nizozemsko a Belgie. V uplynulých týdnech bylo hlášeno také několik dalších případů v Německu. Francie nařídila, aby byla kachnám v nejvíce ohrožených oblastech podána třetí dávka vakcíny proti ptačí chřipce.

Ptačí chřipka je virové onemocnění zvířat, zejména ptáků, ale vyskytla se už také u prasat, psů i koček. Z volně žijících ptáků postihuje nejčastěji labutě a divoké kachny, které jsou přenašeči nemoci už několik staletí, a virus pro ně není tak nebezpečný jako pro drůbež.

Nákazu, která byla známá už v 19. století pod názvem ptačí mor, způsobují chřipkové viry typu A. Zvláště nebezpečný podtyp viru nese označení H5N1.

ČTK

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.