Přihlásit

Na východě Polska vojenské auto narazilo do dvou zubrů, uhynuli (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Vojenské nákladní auto včera nad ránem na východě Polska narazilo do dvou zubrů, obě zvířata následně uhynula. Informuje o tom internetový portál rozhlasové stanice RMF FM. Polští vojáci jsou nasazeni při ostraze hranice s Běloruskem.

Nehoda se stala včera okolo 03:00 na silnici mezi obcemi Bialowieža a Hajnówka. Jeden zubr uhynul okamžitě po kolizi, druhý musel být utracen. Řidiči se nic nestalo. Případ vyšetřuje vojenská policie.

Chránění zubři evropští jsou symbolem této oblasti, na jejíž části se rozkládá Bělověžský národní park. Předloni se na polsko-běloruské hranici odehrávala migrační krize, kdy se snažily do Evropské unie dostat z Běloruska tisíce běženců z krizových oblastí z Blízkého východu či Afriky. Kvůli tomu i kvůli dlouhodobě napjatým vztahům mezi Varšavou a Minskem v regionu působí polští vojáci.

Na polské straně Bělověžského pralesa žije asi 830 zubrů. Stejná nehoda jako včera se stala i minulý měsíc ve vsi Stare Masiewo ležící v bezprostřední blízkosti hranice. Vojenské nákladní auto porazilo zubra, ten uhynul. Na internetu se tehdy objevilo video, na kterém u mrtvého zvířete naloženého na valníku stojí druhý zubr, očichává ho a otírá se o něj hlavou.

ČTK

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.