Přihlásit

Ode dneška mohou myslivci lovit zajíce, počet ulovených kusů meziročně klesá (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Ode dneška do konce roku mohou myslivci lovit zajíce polní. Dobu lovu upravuje vyhláška ministerstva zemědělství. V myslivecké sezoně 2022/2023 jich ulovili podle Českého statistického úřadu (ČSÚ) 33 691. V loňské sezoně tak chytli zhruba o 4000 zajíců méně než v roce 2013. Podle statistiky ministerstva zemědělství v roce 1988 myslivci ulovili 182 261 zajíců, v roce 1968 to bylo přes milion.

Ve strategii myslivosti schválené v roce 2016 si ministerstvo zemědělství za jeden z cílů vytyčilo snížení tlaku predátorů na drobnou zvěř. Jako cíl si stanovilo také najít proveditelné a prosaditelné nástroje pro zvýšení početních stavů drobné zvěře, jako je například zajíc, králík divoký nebo bažant.

Vědci z Akademie věd v minulosti upozornili na to, že vyšší druhová rozmanitost ptáků a také zajíců souvisí s velikostí půdních bloků. Vědci porovnávali pohraniční oblasti Česka a Rakouska. Jedna ze studií prokázala, že populační hustota zajíce polního byla 3,8 až 9,6 krát vyšší v Rakousku než v různých regionech České republiky. Vědci upozornili na to, že na českou krajinu měla z hlediska biodiverzity vliv kolektivizace v zemědělství po roce 1948.

ČTK

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.