Přihlásit

Podzimní výlovy ryb na Vysočině začaly kvůli teplé vodě i o dva týdny později (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Podzimní výlovy ryb na Vysočině podle některých rybářství, jež oslovila ČTK, začaly i o dva týdny později než obvykle, a to kvůli nezvykle teplému počasí v září a počátkem října. Poptávka po sladkovodních rybách podle nich je. Rybářství žďárské společnosti Kinský připravuje výlov prvního velkého rybníka na tento víkend, bude to osmdesátihektarový Veselský rybník v Novém Veselí na Žďársku. Prodávat se při té příležitosti budou ryby i rybí pokrmy.

Vedoucí žďárského rybářství Petr Kulhánek řekl, že na vyjádření k letošnímu výsledku chovu ryb je ještě brzo. „Rok bych hodnotil jako průměrný. Ale uvidíme, až se vyloví nějaké větší rybníky,“ uvedl. Předpokládá, že cenu vánočních kaprů nechá rybářství stejnou jako vloni.

Rybářství Kinských spravuje 700 hektarů vodních ploch. V listopadu bude výlov ryb z Velkého Dářka s rozlohou 206 hektarů, největšího rybníka Českomoravské vrchoviny. Přesný termín tohoto výlovu zatím není stanovený. Z Velkého Dářka se ryby před výlovem nejdřív přepouštějí do sousedního Nového rybníka, který je podstatně menší.

Rybářství Nechvátal připravuje slavnostní výlov devítihektarového Štěpnického rybníka v Telči na 28. říjen. Rybářství hospodaří na 150 hektarech rybníků na Jihlavsku a Pelhřimovsku. „Už lovíme naplno, konečně se ochladilo. Celkově jsme letos museli začít řádově o 14 dní déle, protože byla teplá voda,“ řekl Pavel Nechvátal.

Rybářství Vysočiny se sídlem v Chotěboři na Havlíčkobrodsku se stará o rybníky s celkovou výměrou 65 hektarů. „Kvůli teplému počasí to máme všechno posunuté dozadu, protože se nedalo lovit, jak byla hodně teplá voda,“ řekl majitel firmy Josef Nikl k výlovům tržních ryb. Výlovy velkých rybníků by podle něj mohly začít na přelomu října a listopadu.

ČTK

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.