Přihlásit

V ostravské zoo se podařilo rozmnožit vzácné želvy Hamiltonovy (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

V ostravské zoologické zahradě se podařilo podruhé rozmnožit vzácné sladkovodní želvy Hamiltonovy. Dosud se vylíhly čtyři desítky mláďat a další mohou přibýt. Tyto asijské vodní želvy jsou v zahradách k vidění vzácně. Z českých zoo sdružených v Unii českých a slovenských zoologických zahrad se chovají jen v Ostravě. ČTK to řekla mluvčí zoo Šárka Nováková.

Zoo Ostrava se chovu věnuje od roku 2010. Má jednu chovnou samici a tři samce. V lidské péči se želvy rozmnožují vzácně, v Ostravě se druhý odchov povedl po pětileté přestávce. Při prvním rozmnožení se podařilo odchovat čtyři mláďata. "V lednu jsme pozorovali páření. Samice pak v průběhu jara nakladla postupně tři snůšky v rozestupu jednoho měsíce a téměř všechna vejce byla oplozená," uvedl terarista Lucas Bono.

Vejce byla pokaždé odebrána do líhně a rozdělena do dvou skupin. "U želv je známo, že teplota okolí ovlivní, jakého pohlaví budou vyklubané želvičky. Část vajec tak byla inkubována při vyšší teplotě takzvaně na samice, část při nižší teplotě na samce. Po zhruba 40 až 50 dnech se začala klubat mláďata," doplnila mluvčí.

Mláďata po vylíhnutí měří zhruba čtyři centimetry a potravu začínají přijímat po vstřebání žloutkového váčku. "Krmíme je larvami pakomárů, nitěnkami a mikrocvrčky, zatímco dospělci dostávají rybičky, speciálně připravenou želatinovou směs s vyváženou živočišnou i rostlinnou složkou a hmyz," vysvětlil Bono. Mláďata jsou od narození samostatná a nezávislá na rodičích, nyní jsou odděleně v zázemí zoo, kde budou dorůstat, aby posílila záložní populaci v lidské péči.

Zoo želvy Hamiltonovy původně chovala v jednom z akvárií v chovatelsko-expozičním celku Čitván. Po vybudování nových akvárií v zázemí byly přestěhovány. V Červeném seznamu je želva vedena jako ohrožený druh. "Chov v lidské péči tak nabývá na stále větším významu a v budoucnu může být jedinou šancí, jak tento druh zachránit před úplným vyhubením na Zemi. V Evropě želvu chová 11 zoologických zahrad a celková populace čítá necelých 70 jedinců. V posledním roce se odchovy mláďat zdařily pouze ve třech zoo – v německém Lipsku a Halle a dále v Ostravě, kde se vylíhlo nejvíce mláďat," doplnila mluvčí.

Želva Hamiltonova obývá vody indického subkontinentu, její výskyt byl zaznamenán ve východním Pákistánu přes povodí řek Indus, Ganga a Brahmaputra v severní Indii až po Bangladéš na severovýchodě. Přesné počty v přírodě nejsou známy. Mezi hlavní příčiny jejího ohrožení patří nelegální obchod či proměna přirozeného prostředí.

Zdroj: ČTK, Ostrava, 5. 8. 2023

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.