Přihlásit

Evropští lidovci proti koroptvím (Respekt)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Když bylo mojí spolužačce Ivetě osmnáct, dostala od rodičů ojetý Volkswagen Golf. To aby jako čerstvá držitelka řidičského oprávnění nevyšla ze cviku. Iveta svým autem dojížděla každý den z Libivé na gymnázium do Olomouce a zpět. Jednou ráno přišla do třídy bílá jako stěna a dramaticky líčila, jak srazila koroptev: „Všude krev, peří a střepy z rozbitého čelního světla.“ Možná si pak dala pár dní od řízení pauzu. To už si přesně nepamatuji…

Každopádně dnes by se jí to už asi nestalo. Koroptví, v minulosti běžných ptáků naší zemědělské krajiny, drasticky ubývá. V roce 1935 jich myslivci údajně postříleli dva a půl milionu, dnes jich u nás žije mezi šestnácti a dvaatřiceti tisíci. Na vině nejsou ani tak myslivci, ale hlavně kolektivizace a s ní rozvrat původní krajiny bohaté na remízky, meze a další útočiště pro zvířata. Vymírání koroptví pokračovalo rychlým tempem i po revoluci. Ve srovnání s rokem 1982 nyní jejich počet poklesl na necelých deset procent.
Mizení dříve typických ptáků z naší zemědělské krajiny zrcadlí její chudnutí a skomírající odolnost, která pro nás a ještě více pro naše děti bude mít v éře očekávaných drastických dopadů klimatických změn zásadní význam. Zhruba o tomto je v kostce právní rámec pro obnovu přírody vypracovaný Evropskou komisí, který europoslanci navzdory bezskrupulózní dezinformační kampani Evropské lidové strany tak tak odhlasovali 12. června.
Zákon je součástí green dealu a míří k obnově dvaceti procent poničených evropských ekosystémů. Do roku 2030 by podle původního návrhu komise měly členské státy zavést konkrétní opatření v oblastech, jako je udržitelné zemědělství, výsadba zeleně ve městech, ochrana opylovačů, obnova mokřadů a rašelinišť, ochrana mořského dna a navracení říčních toků do původních koryt. To vše proto, abychom jako evropská civilizace dokázali aspoň trochu zvrátit škody na životním prostředí, které jsme způsobili a které pro nás pod vlivem globálního oteplování představují stále závažnější riziko.
Evropští lidovci několik týdnů před hlasováním zastrašovali veřejnost fámami, že zákon povede k bourání celých městských oblastí či k vypuštění přehrad – u nás Novomlýnských nádrží. Jako by tu nebylo dost důležitějších politických témat, než je boj proti přírodě.
Zasloužili se tím o to, že z původního návrhu vypadly cíle pro udržitelné zemědělství, které se týkají například obnovy remízků a mezí či návratu polních ptáků. Vše se navíc zpozdí kvůli požadavku na vypracování dopadu nové legislativy na evropskou potravinovou bezpečnost. Agrokorporace mají důvod slavit.

Zdroj: Respekt, 17. 7. 2023

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.