Přihlásit

Zvířata volně žijící ve městech ve vedru trpí žízní, lidé jim mohou pomoci (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Zvířata volně žijící ve městech ve vedru, které nyní panuje i v Česku, trpí žízní. Lidé jim mohou pomoci tím, že v zahradách, parcích nebo vnitroblocích umožní ptákům, včelám, ježkům, zajícům, veverkám a dalším přístup k vodě. Umístí tam mělké misky s vodou nebo do bazénů či jezírek plovoucí prkna, aby se pohodlně napili a neutopili, uvedl dnes na svém webu Český svaz ochránců přírody (ČSOP).

Nedostatek vody podle něj nutí zvířata, včetně hmyzu, pít z různých zdrojů, například bazénky a jezírka s kolmými stěnami nebo i poloprázdné konve a kbelíky ale pro ně představují nebezpečí. Při pádu do nich se mohou utopit.

Konkrétně ptáci se během tropického počasí potýkají i s dalším problémem, a tím jsou rozžhavené hnízdní dutiny. Záchranné stanice tak denně přijímají desítky ptáčat, která kvůli tomu předčasně opustila hnízdo. Nejvíce asi trpí rorýsi v dutinách pod rozpálenými střechami domů. Když vedro nemohou vydržet, tlačí se u vletového otvoru a často vypadnou ven. Takových rorýsků záchranné stanice přijaly za poslední dva dny na 50 a spolu s nimi desítky stejně postižených mláďat vlaštovek, jiřiček, vrabců, veverek a netopýrů, doplnili ochránci.

Zdroj: ČTK, Praha, 10. 7. 2023

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.