Přihlásit

České lesy už nejsou pro staré myslivce (Olomoucký deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Velká očekávání měl po nástupu do funkce nový ředitel státního podniku Lesy České republiky Dalibor Šafařík. Když na začátku roku usedl do jeho čela, chtěl víc otevřít lesy mladým myslivcům. K tomu mu mělo pomoci i převzetí honiteb od mysliveckých spolků pod vlastní správu. Do vlastní režie chtěl pojmout 106 z 846 honiteb. Zájem mladých myslivců je však nevalný.


Dnes jsou Lesy ČR v polovině své naplánované oživovací cesty. Od začátku roku převedly do své správy 46 z celkově uvažovaných 106 honiteb.
„Mladí lidé, kteří se chtějí v myslivosti uplatnit, se dnes těžko do spolků dostanou.
Často se totiž jedná o uzavřené komunity, které mezi sebe nové členy nepustí. Rádi bychom to změnili a adjunktům i technickým pracovníkům výkon práva myslivosti umožnili,“ odůvodňoval na začátku roku tento krok ředitel Šafařík. Státní podnik už má první údaje o prodaných povolenkách k lovu zvěře v revírech, které nově opět spravují. A zatím si vývoj pochvaluje. „Počáteční zájem o dlouhodobé povolenky byl velký, zatím jsme jich vydali osmdesát. Jinak honitby přecházejí do naší režie postupně, podle ukončení platnosti smlouvy s původními nájemci,“ informovala mluvčí Lesů ČREva Jouklová.
Její entuziasmus však brzdí předseda Českomoravské myslivecké jednoty (ČMMJ) Jiří Janota. Podle něj rozhodně není čas na to, aby se za nový systém mohly Lesy ČR plácat po ramenou a otevírat šampaňské.

JE TO SMUTNÉ, TVRDÍ MYSLIVCI

„Na slavení to rozhodně není. Naopak je to číslo smutné. Kdyby to bylo kolem tisíce, tak zatleskám, ale tímto krokem moc mladých lidí do svých řad nepřivedou. A naopak těm starým zavírají dveře,“ míní Janota. Svoji kritiku opírá o jasná čísla.

Zdroj: Olomoucký deník, 26. 6. 2023

Komentáře   

0 # Griga 2023-06-26 16:04
80 povolenek, je tedy terno... Na Vysocine poptalány 4 povolenky a svete div se... Nepotrebujeme mame zamestnance a byvale hajne a spravce. Obycnej myslivce nepotrebujeme.. krasna Ceska Myslivost..

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.