Přihlásit

Sněžku ode dneška opět chrání sítě, mají zamezit v pohybu mimo vyznačené plochy (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Ochranáři dnes opět před létem rozmístili na Sněžce a v nedalekém Obřím sedle několik set metrů ochranných sítí. V exponované letní turistické sezoně mají zábrany zamezit neukázněným návštěvníkům v pohybu mimo vyznačené plochy. ČTK to dnes řekl mluvčí Správy Krkonošského národního parku (KRNAP) Radek Drahný. Oblast Sněžky patří mezi nejnavštěvovanější turistické cíle nejen v Krkonoších, ale i v Královéhradeckém kraji.

Na Sněžce pracovníci českého a polského Krkonošského národního parku dnes rozmístili asi 600 metrů sítí a v Obřím sedle u Slezského domu zhruba 500 metrů. Jde o metr vysokou ochrannou síť.

"Návštěvníkům vrcholu Sněžky je k volnému pohybu vyhrazen prostor přibližně o velikosti poloviny fotbalového hřiště. Mnozí to ale nerespektují a vstupují na alpínské trávníky či lezou po skalách. Proto na letní turistickou sezonu oddělujeme prostor přírody od návštěvníků ochrannou sítí," řekl dnes ČTK Drahný.

Zábrany na obou místech rozmisťují ochranáři před hlavní turistickou sezonou. Na Sněžce jsou také stálé řetězové zábrany, ale ty, podle správců KRNAP problém zcela neřeší. "Loni jsme nechali udělat zábrany z nerezu, které mají dva řetězy. Situace z dubna a května ukázala, že ani nové zábrany nejsou účinné, proto jsme opět nainstalovali sítě," řekl ČTK Drahný.

Návštěvnost 1603 metrů vysoké Sněžky je podle něj extrémní. Denní počet pěších turistů v letní sezoně na vrcholu Sněžky je okolo 10.000. Ochranné sítě budou lemovat nejen návštěvnický prostor na Sněžce, ale také přístupové cesty pod vrcholem do konce října. "I letos pro celou letní sezonu jsou vyčleněni strážci Správy KRNAP, kteří budou denně na Sněžce dohlížet na dodržování zákonných pravidel. V plánu jsou také společné hlídky s polskými kolegy a Policií ČR," řekl Drahný.

Vrchol Sněžky i Obří sedlo jsou v klidovém území KRNAP, kde není možno chodit volným terénem a není možné vstupovat mimo značené turistické cesty a vrcholové plato. Sněžka nemá podle zástupců Správy KRNAP ve středoevropském prostoru z mnoha důvodů obdoby. Je tam nutné chránit nejen tamní rostliny a živočichy, ale také geologické jevy. Kameny se působením mrazu, vody a slunce neustále dlouhodobě hýbají a přetvářejí povrch Sněžky do mrazových půd, teras a kamenných polygonů.

Návštěvnost Krkonoš v posledních letech roste, v roce 2022 byla rekordní. Krkonoše loni podle Správy KRNAP zaznamenaly více než 12,1 milionu návštěv, což je o 250.000 více než v dosud rekordním roce 2018. Údaje o návštěvnosti jsou za celou oblast Krkonoše, včetně území KRNAP. Samotný KRNAP v roce 2022 zaznamenal 5,76 milionu návštěv, téměř o milion více než v roce 2018, uvedli správci KRNAP.

Krkonoše jsou unikátní mozaikou horských ekosystémů a pro svou podobu se Skandinávií jsou někdy označované jako ostrov tundry uprostřed Evropy.

Zdroj: ČTK, Pec pod Sněžkou (Trutnovsko), 31. 5. 2023

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.