Přihlásit

Ptačí chřipka se potvrdila u uhynulých racků a labutě na čtyřech místech v Česku (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Vyšetření ve Státních veterinárních ústavech Olomouc a Jihlava potvrdilo ptačí chřipku u uhynulých racků chechtavých na dvou místech v Moravskoslezském a jednom v Pardubickém kraji. Na stejnou nemoc uhynula i labuť na Břeclavsku. Nákaza u volně žijících ptáků tak byla letos v Česku potvrzena už v 18 případech, z toho deset případů se týkalo racků. ČTK to dnes sdělil zástupce tiskového mluvčího Státní veterinární správy (SVS) Petr Majer.

Nákaza byla potvrzena u uhynulých racků nalezených na rybníku Skučák v Rychvaldě na Karvinsku. Stejným výsledkem skončilo i vyšetření dalších uhynulých racků nalezených v Moravskoslezském kraji, a to na Heřmanickém rybníce na okraji Ostravy.

Ptačí chřipka se potvrdila také u racků, kteří uhynuli na Bohumilečském rybníce v Rokytně nedaleko Pardubic. "Na rybníce se nacházely i další druhy vodních ptáků, zvýšený úhyn byl však zaznamenán pouze u racků," uvedl Majer.

Zatím posledním potvrzeným případem ptačí chřipky byla labuť v Jihomoravském kraji. Uhynula na rybníku Velký Bílovec na Břeclavsku.

Zdroj: ČTK, Ostrava/Pardubice/Břeclav, 27. 4. 2023

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.