Přihlásit

V Hustopečích vytvořila netradiční pár berneška s husou velkou, poprvé v ČR (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Na štěrkovně v Hustopečích nad Bečvou na Přerovsku vytvořila netradiční pár berneška velká s husou velkou. Mezidruhové křížení je u volně žijících vodních ptáků podle ornitologů velmi vzácné, v chovech je častější. Vznik smíšeného páru mezi berneškou velkou a husou velkou je podle nich raritou a jde o první případ v České republice, informoval dnes ČTK místopředseda Moravského ornitologického spolku Jiří Šafránek. Pár v těchto dnech již brázdí hladinu jezera společně s osmi housaty. Zda jde o jejich společné potomstvo nebo osvojené, zatím ornitologové netuší.

"Berneška velká není původním evropským druhem, ale v posledních letech se občas objevuje i v České republice. Je příbuzná s husou velkou, se kterou se výjimečně i kříží. A právě k tomu letos došlo na štěrkovně v Hustopečích nad Bečvou," uvedl ornitolog.

Berneška velká pochází ze Severní Ameriky, ale lidé ji vysadili v severozápadní Evropě a také chovali v parcích, odkud se rozšířila i do volné přírody. "Je větší než naše husa velká a snadno se pozná podle velmi dlouhého černého krku a černobílého zbarvení hlavy," doplnil Šafránek. Na štěrkovně v Hustopečích nad Bečvou se poprvé objevil tento druh v dubnu 2020, šlo o tři kusy. Na jaře následujícího roku se zde zdržovaly podle ornitologů dva až čtyři kusy, stejně jako loni. Letos se jedna berneška objevila již v březnu. Ornitologové usuzují, že zalíbení našla v huse velké, neboť neměla druhou bernešku do páru.

Na hladině bývalé štěrkovny zachytili ornitologové tento pár s osmi mláďaty poprvé minulou sobotu. "Je však otázkou, zda jde opravdu o křížence těchto dvou druhů, protože si mohla berneška osvojit mláďata husy velké, která přišla o partnera. Ornitologové je proto hodlají sledovat až do dospělosti, kdy se podle jejich zbarvení pozná, zda jde o křížence," dodal Šafránek.

Zdroj: ČTK, Přerov, 19. 4. 2023

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.