Přihlásit

Hrozí návrat moru prasat (Mladá fronta DNES)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Ještě před rokem byl africký mor prasat na Slovensku vzdálený od hranic s Českem 100 kilometrů. Dnes už je to 75 kilometrů. A nemoc, která v kraji způsobila před šesti lety velké komplikace a část lesů byla kvůli ní zavřená, se šíří na západ.


„Je jen otázka času, kdy přijde africký mor prasat sem. Může to nastat letos, těžko to ale dokážu odhadnout. Každopádně s tím počítáme. I proto se snažíme lovit co nejvíce černé zvěře,“ poznamenal předseda zlínského okresního mysliveckého spolku Pavel Fryzelka. „Sbírat pak po lese uhynulá zvířata je nepříjemné,“ doplnil.
Divočáci jsou nyní v kraji opět přemnožení. V aktuálně skončené lovecké sezoně jich myslivci ve zlínském okrese ulovili 2 400, v minulé to bylo 4 280 a v předminulé 1 890. Prasatům se daří, protože tady mají dostatek potravy, zejména na polích. Jestliže před lety onemocnělo nejprve jedno prase, které se zřejmě nakazilo z vyhozeného jídla, v blízké budoucnosti by se onemocnění mohlo šířit ze Slovenska plošně, což by bylo horší. „Bude zasaženo celé území Zlínského kraje. Nebude to lokální záležitost jako posledně,“ obává se Fryzelka.
Také veterináři takový scénář připouštějí. „Slovensko nás informuje včas, dali by vědět, kdy by se tam odehrálo něco dramatického. Lze ale říci, že riziko toho, že by se to sem mohlo zavléknout, se zvyšuje,“ řekl ředitel Státní veterinární správy ČR Zbyněk Semeráda.
Situace je vážná i v Německu, kde letos mají už 480 pozitivních kusů, v Polsku 990, na Slovensku 258. Africký mor se v Česku nyní objevuje v Libereckém kraji, kam se dostal z Polska. Na severu Čech zjistili přes deset nemocných divokých vepřů.
Okolo místa nákazy je vyznačeno pásmo o rozloze 200 kilometrů čtverečních (dříve to bylo jen 75 kilometrů), kde platí speciální veterinární opatření. Myslivci dostávají zástřelné dva tisíce korun, protože každý ulovený kus musí projít vyšetřením a musí být do té doby uložený v chladicích boxech.
Vstup lidí do oblasti byl částečně znemožněn pouze na začátku a formou doporučení. Podle veterinářů nebyl důvod k přísnějším opatřením. „Kdyby se situace dramaticky vyhrotila, může být na určitou dobu pohyb osob omezen,“ podotkl Semerád.
Variantou také je, že se území vymezí pachovými ohradníky, což se stalo před lety i ve Zlínském kraji. V tomto případě záleží na konfiguraci terénu a rozšíření nákazy. „Tenkrát to mělo význam, byla to malá oblast. Ale když je to podél hranice, tak bychom museli oplotit celou hranici,“ upozornil Semerád.
V Německu používají pachové či elektrické ohradníky a také klasické oplocení, aby šíření nemoci zabránili. Prasata se ale přes plot i tak dostala.

Zdroj: Mladá fronta DNES, Zlínský kraj, 20. 4. 2023

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.