Přihlásit

Povodí Odry vybavilo dalších 11 jezů bezpečnostními prvky, celkem jich je 26 (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Státní podnik Povodí Odry vybavil dalších 11 jezů bezpečnostními prvky jako jsou lana se záchrannou podkovou či informační tabule. V regionu už jich tak je 26. Podnik nebezpečné jezy takto zabezpečuje od roku 2015 ve spolupráci s hasiči. Každoročně se ale potýká s krádežemi a poškozováním záchranných prvků. Zloději či vandalové tak působí nejen velké škody, hlavně ale riskují životy tonoucích. ČTK to potvrdila mluvčí povodí Šárka Vlčková.

Lano se záchrannou podkovou chybělo například předloni v dubnu i u splavu ve Frýdlantu nad Ostravicí, kde se utopili tři mladíci. Pokud by tam prvek byl, šance na záchranu tonoucích by byla vyšší. "Apelujeme na všechny, kteří se kolem vodních toků pohybují, aby si všímali, zda někdo nepoškozuje záchranné prvky, případně nám nahlásili jejich odcizení," řekla Vlčková s tím, že každý rok firma do obnovy tohoto vybavení investuje statisíce korun.

Bezpečnostní prvky na jezech se skládají z kovového záchranného boxu, který obsahuje záchranný kruh ve tvaru podkovy s 30 metrů dlouhým lanem. Všechny záchranné boxy jsou doplněny žlutou samolepkou s číslem bodu záchrany. "Jedná se o specifický kód, přidělený hasiči pro každé místo, který známe například z turistických rozcestníků na horách, po jehož nahlášení na krizovou linku 112 jsou záchranné složky schopny jednoznačně a rychle přesně identifikovat místo záchranné operace," řekl vedoucí provozního odboru Povodí Odry Tomáš Skokan.

Povodí vybavení pravidelně kontroluje, naposledy to bylo nyní na jaře. Části vybavení chybějící kvůli vandalismu podnik doplnil. "Každoročně na nové vybavení a doplnění chybějícího vynakládáme nemalé finanční prostředky v řádu statisíců korun," doplnila Vlčková.

Zdroj: ČTK, Ostrava, 4. 4. 2023

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.