Přihlásit

Případ zastřelené fenky: petice žádají trest pro myslivce a změnu zákonů (týdeník Opavský a hlučínský region)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Velké pobouření vzbudil mezi lidmi případ, kdy myslivec z posedu zastřelil psa s majiteli na vycházce. Stalo se to poslední únorový den u cyklostezky na Opavsku.

Opavsko
Myslivec tvrdí, že si fenku border kolie v doprovodu své chovatelky Sabiny Plačkové spletl s liškou. Lidé vyjadřují ženě podporu na sociálních sítích a sepisují petice za potrestání myslivce a změnu zákonů. Po změně legislativy volá také europoslanec Jiří Pospíšil, který navíc ve věci podal trestní oznámení.

LIDÉ SEPISUJÍ PETICE

Petici za spravedlivé potrestání sepsala Jiřina Vůjtěchová. Podepsalo ji už téměř 27 tisíc lidí. „Apeluji tímto na Okresní myslivecký spolek Opava, policii a soudní systém České republiky s žádostí o odejmutí zbrojního průkazu a myslivecké zbraně a řádného prošetření tragické události na cyklostezkce mezi Darkovicemi a Vřesinou. Podle vyjádření Okresního mysliveckého spolku Opava došlo k porušení nejen bezpečnosti střelby, ale i k porušení myslivecké etiky – jako selhání jedince, kdy zatím z neznámého důvodu střelil border kolii Dixie.
Nejen, že neudělil ránu z milosti, ale k celé situaci se zachoval absolutně neadekvátně, zvíře umíralo dlouhou dobu v náručí majitelky, které tímto jednáním způsobil trauma,“ zmiňuje Jiřina Vůjtěchová. Autor další petice, Jan Krista, se obrátil na přímo redakci Deníku, aby sdílel své rozhořčení. „Jsem obyčejný občan, pejskař a jsem pobouřen tím, co se stalo v blízkosti cyklostezky a před očima majitelky. Zdá se, že podle současných zákonů bude tento čin označen pouze za přestupek. Žádám změnu příslušných zákonů.
Rozhodl jsem se obrátit na petiční výbor Poslanecké sněmovny, a také na dozorující státní zastupitelství s žádostí, aby byl tento případ řádně vyšetřen. Myslím, že už je třeba udělat těmto excesům přítrž,“ míní Jan Krista. Petici umístil na portál veřejné správy Ministerstva vnitra.

MYSLIVECKÝ SPOLEK OPAVA SE OMLUVIL

Ze strany Okresního mysliveckého spolku Opava zaznívají omluvná slova. „Došlo ze strany veřejnosti proti myslivcům k vyjádření nedůvěry i k poškození naší pověsti, a to nejen kvůli chybě jednotlivce. Proto jednoznačně odmítáme toto nezodpovědné chování, kterým dotyčný porušil bezpečnost střelby a mysliveckou etiku a apelujeme na všechny myslivce, ať se při lovu řídí rozumem a zákony, aby k podobné události znovu nedošlo,“ píše spolek ve svém oficiálním prohlášení. Podle něj je na policii, aby zjistila, zda šlo o náhodu či úmysl. „Co je však jednoznačné, že zde máme nešťastnou majitelku, která přišla o psí parťačku a na jejímž místě by nechtěl být žádný myslivec, kynolog ani majitel psa,“ dodávají myslivci.

O PŘÍPAD SE ZAJÍMÁ TAKÉ EUROPOSLANEC A PŘEDSEDA PRAŽSKÉ ORGANIZACE TOP 09 JIŘÍ POSPÍŠIL

Ten je podle svých slov s rodinou zastřelené fenky v pravidelném kontaktu a podal už trestní oznámení. „S rodinou Dixie jsem v pravidelném kontaktu již od minulého víkendu. Se smutným a tragickým osudem jejich milovaného člena rodiny jsem dobře obeznámen. Celý příběh a zejména způsob, jakým byla bezcitně zabita a jak moc před smrtí musela trpět, považuji za naprosto alarmující, nebezpečný a hlavně neomluvitelný. Ve věci jsem už sám podal trestní oznámení, neboť se domnívám, že mohlo dojít ke spáchání i několika trestných činů, zejména trestného činu týrání zvířat,“ napsal Pospíšil s tím, že požaduje, aby se provedly legislativní změny, kterými by se upravila práva a povinnosti myslivců.

MYSLIVCI BYLA IHNED ODEBRÁNA POVOLENKA K LOVU

Jak Deník jako první informoval, střelci byla pozastavena činnost. Darkovičtí myslivci bezprostředně po událost svolali výborovou schůzi. „Ta rozhodla o okamžitém odebrání povolenky k lovu tomuto myslivci. Dále jsem mu až do vyšetření případu pozastavil činnost,“ řekl Deníku myslivecký hospodář Arnošt Klimeček. Stanovisko darkovických myslivců visí i na sociálních sítích, lidé je však kritizují, že dosavadní potrestání v podobě pozastavení činnosti je neadekvátní a myslivec měl být ze spolku vyloučen. Myslivci argumentují tím, že zatím čekají na výsledky policejního vyšetřování.

Zdroj: týdeník Opavský a hlučínský region, 21. 3. 2023

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.