Přihlásit

Připravovaná výstava ve Slováckém muzeu představí společenský život hmyzu (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Výstava ve Slováckém muzeu v Uherském Hradišti představí společenský život hmyzu. Návštěvníci uvidí živý hmyz, seznámit se s ním budou moci i prostřednictvím textů, fotografií a exponátů, sdělila dnes ČTK mluvčí muzea Petra Bubeníková. Vernisáž se uskuteční ve čtvrtek 23. února od 17:00. Výstava v hlavní budově muzea ve Smetanových sadech potrvá do 9. července.

Podle odborníků lze u hmyzu pozorovat celou škálu sociálního chování od primitivních forem až po vytváření vysoce organizovaných a strukturovaných společenství. "Ať už se jedná o partnerské vztahy, rodičovskou péči nebo spolupráci při budování hnízda a shánění potravy, v ničem si hmyz nezadá s ostatními skupinami živočichů. Ba naopak, v mnohém je předčí," uvedla Bubeníková.

Nahlédnout do světa miniaturních tvorů umožňuje výstava pojmenovaná Společenský život hmyzu, kterou vytvořili Klára a Pavel Bezděčkovi z Muzea Vysočiny v Jihlavě. Pracovníci Slováckého muzea instalaci doplnili o nadrozměrné zástupce hmyzí říše, kteří vznikli pod rukama konzervátorů a restaurátorů, ale také o velkoformátové fotografie hmyzu Jany Mourové a Adama Stalčíka. "Návštěvníky ohromí i insektária se šváby, pakobylkami a strašilkami," uvedl historik Slováckého muzea Pavel Portl.

Hlavní pozornost věnují autoři výstavy takzvanému eusociálnímu hmyzu, tedy hmyzu žijícímu v důmyslně uspořádaných státech, jejichž fungování je založeno na dělbě práce při reprodukci a spolupráci jedinců při zajišťování základních životních potřeb. Nejznámějšími představiteli tohoto hmyzu jsou termiti, vosy, mravenci a některé druhy včel.

Lidé se díky výstavě podle tvůrců budou moci například dozvědět, že švábi patří k nejstarostlivějším rodičům, samečci much nosí svým vyvoleným zásnubní dárky, termiti pěstují houby velikosti žampiónů a mravenci mají své učitelky. "Poodhaleny jsou i nejintimnější stránky hmyzího života, například že i u termitů existují rozvody a domácí násilí, bělásci mohou holdovat homosexuálním radovánkám a mravenci propadají různým závislostem," uvedla Bubeníková.

S výstavou bude souviset také několik chystaných doprovodných akcí. Mezi nimi edukační programy pro mateřské i základní školy nebo oblíbený rodinný program Zvídálkové, vzhůru do muzea! Chybět nebude ani Muzejní noc. Na 20. dubna připravuje muzeum setkání s autory výstavy, manželi Bezděčkovými.

Zdroj: ČTK, Uherské Hradiště, 16. 2. 2023

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.