Přihlásit

Kvůli ochraně netopýrů byla na zimu uzavřena jeskyně Postojna v Českém ráji (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Turisté se v letošní zimě nedostanou do Postojne, která je největší jeskyní Českého ráje. Agentura ochrany přírody a krajiny (AOPK) ČR ji uzavřela kvůli ochraně netopýrů, kteří jsou v zimě extrémně citliví na rušení. V minulých letech do jeskyně v období Vánoc běžně přicházela až stovka návštěvníků denně. V tiskové zprávě o tom dnes informovala mluvčí AOPK Karolína Šůlová.

"Vchod jeskyně je nyní dočasně zabezpečen mříží," dodala.

V jeskyních, kde je vlhko a stálá teplota, upadají netopýři do hibernace, výrazně snižují svou tělesnou teplotu a zpomalují všechny životní procesy. "Pokud jsou v této době vyrušeni hlukem, světly nebo zvýšenou teplotou vzduchu sálající z těl návštěvníků, z hibernace se proberou. V zimě ale nenajdou dostatek hmyzí potravy a uhynou. Proto jsme kvůli ochraně těchto vzácných savců jeskyni na zimu uzavřeli. Je to jediná možnost, jak jim zabezpečit potřebný klid,“ uvedl vedoucí oddělení Správy CHKO Český ráj Jiří Klápště. V Českém ráji žije 19 druhů letounů (chiroptera) z celkových 27 druhů žijících v ČR.

Jeskyně Postojna v Klokočských skalách nazývaná též Amerika je oblíbeným cílem turistů. Nachází se v chráněné krajinné oblasti nedaleko turistické cesty z Turnova ke zřícenině skalního hradu Rotštejn. Uvnitř je rozlehlá síň o rozměrech 16 krát 18 metrů. Z ní odbočují další chodby, jejich celková délka je 75 metrů.

Zdroj: ČTK, Turnov (Semilsko),  12. 12. 2022

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.