Přihlásit

Na Šumavě otevřeli sovinec. Noční ptáky zapůjčily zoo (5+ 2 dny)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Kdo viděl některé z dvou set druhů u nás žijících sov jen v atlase ptáků, může teď některé z nich poznat naživo. Ve voliérách na Borových Ladech.

BOROVÁ LADA
Na Šumavě je nová zoologická zahrada. Obývají ji vzácní ptáci, kteří ožívají, když lidé jdou spát. Sovy.
"Návštěvníci si ve voliérách mohou prohlédnout výra velkého, puštíka bělavého, kalouse ušatého, puštíka obecného, sýce rousného, sovu pálenou, holuba doupňáka a poštolku obecnou," jmenuje mluvčí Správy Národního parku a Chráněné krajinné oblasti Šumava Pavel Pechoušek. Ta malou zoologickou zřizuje.
Všechny ptáky do ní bezplatně zapůjčily zoologické zahrady v Hluboké nad Vltavou a z Plzně. "Jsou to sovy, které nejsou zvyklé na život ve volné přírodě," doplňuje ředitel správy parku Jiří Mánek. Soví voliéry jsou rozdělené do šesti částí. Dvě jsou volně průchozí a jsou v nich neagresivní druhy, u kterých nehrozí, že zaútočí na návštěvníky.
Zbylé čtyři voliéry jsou oddělené přepážkou, která zamezí kontaktu s agresivnějšími sovami. Návštěvnické centrum se sovími voliérami stálo osm milionů kroun. Převážně z peněz EU. Dlouhodobě nevyužitý prostor v bývalém kamenolomu teď zakrývají kovové sítě, které stojí na pevných ocelových sloupech. V části expozice se tak noční ptáci proletují přímo nad hlavami návštěvníků. U vstupu do voliér jsou panely s informacemi o druzích sov, které na Šumavě žijí. Například i o návratu do přírody ohroženého a zvláště chráněného puštíka bělavého, což je jedna z největších sov žijících v České republice.
Návštěvníkům jsou k dispozici i kukátka pro přiblížení života ptáků. Například hnízdění a přijímání potravy. U voliér jsou také kovové frontáže, a děti si tak mohou každou sovu obkreslit.
Sovinec na Borových Ladech je pátým projektem, který představuje volně žijící zvířata. Předchozími jsou tři sruby pro pozorování jelena evropského a stanice pro handicapovaná zvířata na Klášterci.
To ale není konec. "Během roku začneme stavět dvě nová návštěvnická střediska. Na Kvildě, pro sledování jelenů, a na Srní, které se zaměří na život vlků," uvádí Miloš Juha, vedoucí zooprogramu správy parku.
V areálu soví zoo jsou i lavičky, dětské hřiště a dva kotce pro psy návštěvníků, protože jim je vstup do voliér zakázaný. Otevřeno je denně kromě pondělí.


Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.