Přihlásit

Mrtvý divočák? Zaplatíme (Havlíčkobrodský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Vysočina
Neúnosné přemnožení divokých prasat se rozhodl kraj řešit tím, že za každou zastřelenou bachyni zaplatí myslivcům 400 korun a za sele 200 korun.
"Velmi výrazně stoupá počet černé zvěře, páchající obrovské škody, a hrozí i zdravotní nebezpečí přenosu moru prasat na naše chovy," zdůvodnil rozhodnutí hejtman kraje Jiří Běhounek (ČSSD).
Opatření začne platit v příštím roce a celkově má kraj na odměny pro myslivce připravenou částku 450 tisíc korun.
Peníze nebudou poskytovány za zastřelené kance. Podle myslivců představuje jedna zastřelená samice prasete snížení stavu o šest selat, která by se jí mohla narodit.
V roce 2011 bylo na Vysočině odstřeleno 7989 divokých prasat a loni to už bylo 13 824. "Data jsou naprosto jasná. Přestože meziroční nárůst zastřelených prasat činil přes pět tisíc kusů, roste jejich počet geometrickou řadou," vysvětlil hejtman.
Peníze dostanou lovci po předložení dolní čelisti uloveného zvířete a také veterinárního osvědčení. Vysočina je prvním krajem, který se rozhodl situaci s přemnoženou černou zvěří řešit tak radikálně

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.