Přihlásit

Zachránci českého fouska byla v Hošticích odhalena pamětní deska (Strakonický deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Odhalení pamětní desky se konalo při příležitosti 140. výročí narození Františka Housky, který byl velmi aktivním organizátorem a propagátorem myslivosti a lovecké kynologie. Měl velký podíl na založení československé myslivosti a byl jedním z předních českých kynologů a hlavně zachráncem národního plemene český fousek. Během 1. světové války došlo nejen k ukončení spolkové činnosti "Spolku pro ohaře hrubosrsté - český fousek", ale i k naprostému zdecimování a téměř vyhynutí tohoto plemene. V roce 1924 byla činnost spolku obnovena a vůdčí osobností klubu se stal vrchní finanční rada z Písku František Houska. Právě jemu jsou přičítány zásluhy o regeneraci plemene český fousek, protože především on to byl, kdo s hrstkou nadšenců shromáždil zbytky chovného materiálu, zachránil tím plemeno před zánikem a ještě udělal hodně pro jeho pozdější uznání FCI - mezinárodní kynologickou federací. V roce 1944 byl český fousek zapsán v Plemenné knize českých loveckých psů - ČLP. Pro úspěšné vůdce tohoto plemene byl zaveden Houskův vůdcovský odznak a prvním majitelem odznaku se stal Josef Kuhn, který po smrti Františka Housky v roce 1945 převzal iniciativu a pokračoval na dokumentaci k uznání českého fouska FCI, což se povedlo v roce 1963. Na počest Františka Housky byl v roce 1949 uspořádán memoriál a v letošním roce se koná již 55. ročník.
Pamětní deska byla odhalena na hřbitově v Hošticích u Volyně, kde je František Houska pochován. Účastníky přivítal a proslov přednesl předseda Okresního mysliveckého spolku Strakonice František Volmut. Slavnostního aktu se zúčastnili rodinní příslušníci Františka Housky a ze slov praneteře Magdalény Hradecké bylo zřejmé, že jsou velice potěšeni, že se za ta dlouhá léta na jejich strýce nezapomnělo. Dostavil se předseda Jihočeské pobočky Klubu českého fouska Břetislav Uchytil ml., za západočeskou pobočku přijala pozvání Jana Horová, dcera Josefa Khuna, která měla to štěstí poznat díky otci Františka Housku osobně. Po odhalení pamětní desky za sebe a svoji rodinu poděkovala OMS Strakonice, že se památka na vrchního finančního radu Františka Housku uskutečnila. Dalšími milými hosty byli předseda OMS Prachatice Ivan Štětina, předseda OMS České Budějovice a člen předsednictva ČMKU Břetislav Uchytil st., starosta obce Hoštice u Volyně Miroslav Tománek a všichni účastníci, kteří se na odhalení pamětní desky dostavili.
Slavnostní atmosféru celé akci dodal soubor Pootavských trubačů, který opět předvedl své dokonalé troubení. Své mistrovské umění i s výkladem k jednotlivým skladbám předvedl soubor ještě na "Ranči Šimona Pláničky" v Hošticích u Volyně. Zde majitel ranče Kurt Alois Neidl zajistil opékání selete, a po slavnostním odhalení pamětní desky se konalo pro účastníky příjemné posezení.



Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.