Přihlásit

Chtěli dostat motorkáře z lesa, poskytli jim bývalou pískovnu (Českobudějovický deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Obce i myslivci bojují proti motoristům v přírodě. Originální způsob vymyslely Nové Hrady

Českobudějovicko
Plaší zvěř a ničí lesní cesty, louky i pastviny. Přestože jízdami ve volné přírodě porušují zákon, jsou motorkáři a řidiči čtyřkolek téměř nepostižitelní. Nemá je totiž kdo pokutovat. Jihočeští myslivci se s některými z nich setkávají téměř denně. Opětovně proto volají po změně zákona o myslivosti, jež by do budoucna rozšiřovala možnosti jak myslivecké stráže, tak i vlastníků dotčených pozemků. Návrhem se v minulých dnech měla zabývat vláda. Nakonec jej však odložila, protože byl neúplný. Termín dalšího projednávání ministerstvo zemědělství zatím nezveřejnilo.

"Projedou všude"
Jednatel Okresního mysliveckého spolku v Českých Budějovicích Pavel Pletka našemu Deníku potvrdil, že zakázané jízdy ve volné přírodě jsou v jižních Čechách opravdovým fenoménem. Například on sám potkal v úterý řidiče čtyřkolky, který záměrně dělal smyky na louce u Nové Vsi nedaleko Týna nad Vltavou. Den předtím pro změnu spatřil motorkáře na krosce na lesní cestě u temelínské elektrárny. Ten měl prý dokonce na helmě nasazenou masku, aby ho nikdo nepoznal. "Bohužel je to hodně rozšířené. Motorkáři i čtyřkolkáři dělají v lese hrozný binec a není proti tomu obrana. Jakmile někde uvidí závoru, v klidu ji objedou a nic neřeší. Projedou totiž všude. Plaší nám zvěř a třeba ve stráních mohou způsobovat půdní erozi," poznamenal jednatel mysliveckého spolku Pavel Pletka. Podobně mluvil honební starosta honitby Lišov - Levín a ředitel regionálního odboru Státního zemědělského intervenčního fondu (SZIF) Jiří Chmel. Ten vysvětlil, že myslivecká stráž může podle platného lesního zákona rozdávat pokuty pouze za prokázané pytlačení. Na rušení klidu zvířat a jejich ohrožování se přímé pravomoci myslivců nevztahují. Mnozí motoristé navíc bývají agresivní a při vykazování z pozemků se prý nezřídka pouštějí s jejich majiteli či pověřenými správci do fyzických konfliktů.
"Samozřejmě se s tím setkáváme, je to fenomén. Majitelé motorek i čtyřkolek si nevybírají a jezdí i po loukách a polích, kde je hodně velký pohyb občanů. Je to záležitost, která by potřebovala legislativně doladit," připomněl Jiří Chmel. Přestože možnosti obrany bývají malé, některým městům se daří problémy řešit. Originální způsob vymysleli například v Nových Hradech. Starosta Vladimír Hokr našemu Deníku řekl, že když se loni začaly množit stížnosti na motorkáře v lese, představitelé města je sezvali na radnici a hledali přijatelný kompromis. Povedlo se. Motorkáři mají sdružení a město jim poskytlo bývalou pískovnu. Mohou ji využívat každé sobotní dopoledne.
"Nejdřív jsme museli získat povolení od ochránců přírody a krajského úřadu. Jakmile se to podařilo, nastavili jsme jasná pravidla. Motorkáři mají na starosti jednu část pískovny a my druhou," dodal.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.