Přihlásit

Sallačova sbírka dutorohých (Zemědělec)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Trochu ve stínu známé Sallačovy sbírky paroží jelenovitých, chlouby Národního zemědělského muzea na jeho pobočce v loveckém zámku Ohrada u Hluboké n/Vlt., stojí Sallačova sbírka rohů dutorohých. Je to do jisté míry oprávněné; zatímco sbírka jelenovitých byla z pohledu zoologie počátku 20. století téměř kompletní, není kolekce dutorohých zdaleka tak bohatá a působí dojmem náhodného, nesystematického sběru.
Je pravděpodobné, že vznikala jako vedlejší produkt při shromažďování sbírky jelenovitých. Dnes tvoří sbírku 58 kusů v 32 druzích přežvýkavých sudokopytníků čeledi turovitých a několika plemenech domácích zvířat. Nalezneme zde i několik zajímavých a dnes již vzácných druhů. Na prvním místě je třeba jmenovat lebku zubra kavkazského, poddruhu, který žil v lesích Kavkazu a okolo roku 1925 byl vyhuben. Dále jsou zde např. rohy přímorožce arabského, ve volnosti vyhubeného okolo roku 1972, kozorožce núbijského a kavkazského, tahra jihoindického, buvola pralesního, gazely pískové, antilopy jelení a kamzíka kavkazského. Nechybí ani mohutné, spirálovitě stočené rohy kudu velkého, které bývaly žádanou loveckou trofejí.
Část této sbírky bude vystavena v nově připravované expozici Sallačovy sbírky v Muzeu lesnictví, myslivosti a rybářství na zámku Ohrada v Hluboké nad Vltavou. Návštěvníci ji budou moci zhlédnout od 1. dubna 2014.



Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.