Přihlásit

Prasata? Střílet a střílet (5plus2)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Škody za miliony korun působí podle zemědělců černá zvěř. Jak říkají, recept je jediný.

VYŠKOVSKO
Po zimě rozryté louky, později zválená pole či ožraná úroda. A sčítají se milionové škody. Hlavní působiště divočáků na Vyškovsku obhospodařují Vojenské lesy a statky. Podle jejich představitelů si za přemnožení černé zvěře ale mohou zemědělci sami. Jisté je, že pokud se nic nezmění, půjde to k soudu.
"Louky jsou po zimě zdevastované, to si neumíte ani představit. Pole zválená. Přímé škody u nás každoročně vyčíslíme na jeden milion korun. Ovšem přičíst se musí i ty nepřímé, protože třeba v oblasti Studnic, kde je to nejhorší, jsme museli úplně vyloučit pěstování lukrativních rostlin jako řepka či kukuřice. To je další milion," popsal situaci předseda krásenského zemědělského podniku Kojál Ladislav Ševčík.
Právě rozsáhlý přechod na pěstování takzvaných energetických plodin typu řepky je ale podle technika lesní výroby Jaroslava Růžičky z Vojenských lesů a statků příčinou přemnožení divočáků. "Obrazně řečeno, zemědělci pro tuto zvěř vytvořili takový prostřený stůl," řekl Růžička.
Problémem podle Ševčíka je, že žádná obrana proti černé zvěři prakticky neexistuje a takzvaná zradidla, která mají prasatům zabránit vstupu, neúčinkují. "Divočáci si na ně rychle zvyknou. Jediné, jak škodám zabránit, je střílet a střílet, protože jich je stále hodně," domnívá se předseda.

Černé zvěře prý ubylo, škod ale ne
Pavel Smejkal ze státní správy myslivosti řekl, že divočáků na Vyškovsku ubývá. "Loni myslivci odlovili 420 kusů, což je méně než o rok dřív. To by mělo signalizovat nižší stav. I sami myslivci hlásí, že počet divočáků klesl," uvedl Smejkal.
Škody zemědělcům zatím nikdo nekompenzuje "Mám signály o tom, že černou zvěř začali střílet více. Ale teď na jaře jsou louky rozryté obdobně jako loni. Pokud se situace nezlepší a škody budou zase stejné, dám to k soudu," má jasno předseda Ševčík s tím, že touto cestou se vydali i někteří jeho kolegové z branže.
Vojenské lesy a statky aktuálně zvyšují plány odlovů. "Učinili jsme také mimořádná opatření pro udržení divokých prasat v lese, kdy jsme nainstalovali takzvaná odváděcí přikrmovací zařízení mezi lesem a poli. Využíváme také mobilní odchytová zařízení, které jsme umístili do problémových lokalit. Nutno však podotknout, že i poškozený zemědělec má při obhospodařování svých pozemků povinnosti, které musí naplnit, aby mu nárok na náhradu škody nezanikl," upozornil Růžička.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.