Přihlásit

Jak na přemnožené divočáky. Úplně zrušte hájení, žádá město (Mladá fronta DNES)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Problém s přemnoženými divočáky v Mníšku pod Brdy a okolí by podle místních mohlo vyřešit úplné zrušení hájení divočáků. Návrh už poslali Ministerstvu zemědělství. Také proto zatím myslivci v regionu neplánují další naháňky.

MNÍŠEK POD BRDY
Vyjdete před dům a na silnici stojí divočák. I to už se v Mníšku pod Brdy stalo. Nedávno tam prasnice napadla člověka. Místní mají problémy s přemnoženými divokými prasaty už léta a teď přicházejí s razantním návrhem: rozhodli se oslovit Ministerstvo zemědělství apelem na úplné zrušení hájení divočáků.
Na středečním nočním neveřejném zasedání v Mníšku, jehož se zúčastnilo 45 zástupců honiteb, mysliveckých sdružení, starostů obcí, agrární komory, zemědělců i státní správy, se původně měl řešit termín další regionální naháňky. "Debata se však nakonec vyvinula jiným směrem a jejím výsledkem bylo jednomyslné odhlasování podnětu na úplné zrušení hájení," potvrdil tajemník mníšecké radnice Miloš Navrátil.
Podle něj by zrušení hájení výrazně pomohlo - bylo by účinnější než zmiňované naháňky. "I proto jsme zatím termín případné další naháňky neřešili," dodává Navrátil s tím, že v létě k dalším odstřelům nejspíš nedojde.

Klec poprvé sklapla
Vedoucí Střediska péče o přírodu a krajinu vlašimské pobočky ochránců přírody Karel Kříž se k novému pohledu Mníšeckých staví s pochopením.
"Otázkou ale je, zda se současné situaci nedalo předejít," podotýká přírodovědec a upozorňuje na velké plochy, na nichž se v regionu pěstuje kukuřice. "Divočák v dnešní době nemá přirozeného predátora a lidé jako jeho predátoři selhali už dávno," dodává Kříž.
"Minilovy" divočáků mimochodem probíhají na Mníšecku neustále. "Ale ne, že by se střílelo: klíčové je pro nás vyhánění černé zvěře z obydlených oblastí," popisuje Navrátil. První úspěch už si připsala i nová odchytová klec, kterou město před časem pořídilo. Na přelomu května a června do ní myslivci v oblasti nad Šibencem odchytili první prase.
V blízké budoucnosti se odchytové zařízení přesune do lokality Eden, kde občané ohlásili zvýšený výskyt divočáků. "Součinnost s lidmi funguje, sami nás i myslivce upozorňují a podle toho manipulujeme s pastí," doplňuje Navrátil.
Stejným směrem se ubírají i v nedaleké Malé Lečici. Tamní myslivecké sdružení už jednu podomácku vyrobenou klec vlastní a v uvažuje o zakoupení další.

***
FAKTA
Jak je to s hájením
Odstřel dospělých divokých prasat od dvou let věku je běžně povolený od srpna do prosince. Od ledna do července platí zákaz lovu. V Mníšku se problémy s divočáky poprvé objevily před devíti lety, kdy byla teplá zima. Prasata volně chodí i do centrálních částí města. Za sebou nechávala poničené louky, pole, ploty i zahrady domů.



Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.