Přihlásit

Orlovec u Chrasti nezahnízdil (Chrudimský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Chrast
Na Horeckém rybníku u Chrasti se nedávno objevil pár orlovce říčního. Draví ptáci se zde dokonce pokusili zahnízdit, avšak k tomu nakonec nedošlo a dvojice se vypravila dál na sever.
Orlovec říční je středně velký dravec s rozpětím křídel 145 až 170 centimetrů. Má hnědé opeření, hlava je šedobílá se širokým černým proužkem přes oko. Živí se rybami.
Zmínění ptáci se v České republice vyskytují docela vzácně, a to vždy jen na přechodnou dobu. Úspěšné zahnízdění, spojené s následným vylíhnutím a výchovou mláďat, ještě nebylo v naší zemi pozorováno.

Možná příště
Pobyt orlovců u "Horečáku" už po léta dokumentuje zkušený fotograf přírody, chrastecký Petr Vaško. "Pokus o zahnízdění jsem letos na Horeckém rybníku pozoroval již třetím rokem. Tentokrát to vypadalo dokonce nejnadějněji, neboť pár na hnízdě kopuloval, ale nakonec přece jen přesídlil jinam," konstatuje Petr Vaško. "Kdo ví, třeba tu jednou zahnízdí natrvalo," dodává pozorovatel, podle kterého jsou podobné pokusy o zahnízdění známy prozatím jen asi ze tří nebo čtyř míst v celé ČR.
K výskytu orlovce říčního se vyjádřil i ornitolog František Bárta. "Tito ptáci již vcelku běžně hnízdí například v sousedním Německu nebo v Polsku. Proč úspěšně nehnízdí u nás, to dosud nevíme. Je ale možné, že jak budou populace za hranicemi sílit, zahnízdí orlovci nakonec i v naší zemi."

Ryb moc neubude
Rybáři, a to ani ti sportovní, se nemusejí bát, že by orlovci výrazněji redukovali početní stavy rybí populace. "Tito ptáci se objevují vzácně a jejich potřeba rybího masa nehraje z našeho hlediska žádnou větší roli," říká Petr Kořán, jednatel jedné ze dvou chrudimských rybářských organizací.
Zatímco se tedy lidé ptáků bát nemusejí, opačně to již tak docela neplatí.
"Na jednu stranu mě samozřejmě těší, že si lidé o orlovcích povídají a že se na ně chodívají k rybníku dívat, ale na druhou stranu se bojím, aby ptáky i při budoucích pokusech o zahnízdění zbytečně nerušili," podotýká chrastecký pozorovatel Petr Vaško, který sám k fotografování ptáků používá co nejvýkonnější teleobjektiv, aby je co nejméně obtěžoval.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.