Přihlásit

Zbraňová amnestie netáhne (Chebský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Karlovarský kraj
Už dva měsíce mohou na každou policejní služebnu lidé odevzdávat beztrestně zbraně a střelivo držené bez povolení. Zatím však tato akce moc netáhne, což dokládá i počet tří desítek odevzdaných zbraní. "Zatím bylo odevzdáno třicet zbraní. Mezi další donesené věci patřily i tři noktovizory, čili noční vidění, a 1832 nábojů," potvrdila krajská policejní mluvčí Kateřina Krejčí.
V minulých letech, kdy byla amnestie uskutečněna, narazili policisté i na raritní zbraně, z nichž některé měly velkou sběratelskou hodnotu. "Na takové jsme letos nenarazili. Jedná se o standard. Ze zbraní byla odevzdána brokovnice, kulovnice, perkusové revolvery, ale i vzduchovky, pistole, pušky a různé lovecké zbraně," popsala policejní mluvčí.
Pokud by přišla velká vlna odevzdávání zbraní, policisty by nepřekvapila. "Máme velké sklady, takže si myslím, že bychom si poradili," ubezpečila Krejčí.
Odevzdané zbraně či střelivo jsou vždy odeslány na zkoumání k příslušným odborníkům. "Zde se například prověří, že nejde o zbraň v pátrání či jestli s ní nebyl spáchán trestný čin," vysvětlila Krejčí.
Kdo v tomto období odevzdá zbraň, může požádat o její dodatečnou registraci nebo ji může přenechat ve prospěch státu. "Důležité je, že při odevzdání zbraně nesmí být po občanovi vyžadováno jakékoliv vysvětlení k jejímu neoprávněnému držení," důrazně uvedla policejní mluvčí.
Zbraňová amnestie byla na začátku června vyhlášená na celém území České republiky z důvodu začátku platnosti novelizace zákona o zbraních. V minulých letech využily možnosti amnestie stovky lidí. Amnestie bude trvat až do konce tohoto roku.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.