Přihlásit

Počet rysů na Šumavě roste velmi pomalu kvůli pytlákům, tvrdí vědci (Mladá fronta DNES)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Okolí národních parků Bavorský les a Šumava na obou stranách česko-německé hranice nabízí vhodné podmínky pro šíření rysů, kteří sem byli v 70. a 80. letech nasazeni. Přesto počet těchto kočkovitých šelem stoupá jen pomalu. Na vině je především nelegální lov rysů, konstatuje studie německých vědců, kterou zveřejnil odborný časopis Biological Conservation.
Rysi byli v česko-německém pohraničí od konce 19. století považováni za vyhubený druh. Před 40 lety zahájili přírodovědci projekt jejich návratu do přírody, když v oblasti vysadili 25 šelem. Od té doby se počet rysů v pohraničí zvýšil na 50. Žijí téměř výhradně v národních parcích Šumava a Bavorský les.
"Doufali jsme, že se rysi postupně rozšíří i do Krušných hor nebo do Durynska," uvedl autor studie Jörg Müller z mnichovské univerzity. "Jen tak by bylo možné ve střední Evropě dlouhodobě udržet stabilní populaci těchto šelem," doplnil.
Vědci ale zjistili, že se rysi jen zřídka vzdalují více než 70 kilometrů od centra národních parků, a to navzdory skutečnosti, že odlehlejší oblasti jsou často bohatší na srnce, kteří jsou jejich nejoblíbenější kořistí. Ve Skandinávii přitom podle odborníků není výjimka, že rysi putují až 150 kilometrů od svých domovských lovišť.
"Zjišťovali jsme, jakou roli mohou hrát lidé v tom, že se rysi z Bavorského lesa a Šumavy nerozšiřují," uvedl Müller. Podle něj se ukázalo, že silniční doprava ani relativně husté osídlení okolí národních parků rysům nevadí. Zvířata jsou sice velmi plachá, ale vzhledem k tomu, že jsou aktivní především v noci, je jejich kontakt s lidmi omezený.
"Oblast kolem národních parků nabízí těmto kočkovitým šelmám takřka ideální životní podmínky. Důvod jejich malého rozšíření proto spočívá jinde. Vycházíme z toho, že jejich populaci decimují nelegální odstřely," uvedl Müller.
Podle studie zaznamenaly úřady od vysazení rysů v česko-německém pohraničí 62 odstřelů těchto šelem. Celkový počet rysů zabitých pytláky je ovšem podle Müllera významně větší.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.