Přihlásit

Stádo divočáků v Mostě narušilo volby (Mostecký deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Zasahovali policisté, hasiči a myslivci. Divoká prasata z křoví u 1. ZŠ nevyhnaly ani dělbuchy, jednomu ze zasahujících policistů šlo o život

Most
Asi desítka divočáků pronikla v noci z pátku na sobotu do areálu mostecké 1. základní školy v ulici Svážná.
Jejich invaze si ráno vyžádala omezení vstupu do volební budovy na několik hodin. Zvířata byla velice agresivní a podle vyjádření policistů šlo na místě, kde zasahovali také hasiči a myslivci s loveckými psy, vyloženě o život. Došlo na výbuchy dělbuchů, padaly i výstřely.
Jako první obdržela hlášení o pohybu zvířat v areálu školy městská policie, a to zhruba v půl osmé ráno od školníka.
Ten odhadl, že se na místě pohybuje šest až osm divočáků, včetně bachyně s mláďaty. Shodou okolností šla v tu dobu volit i mluvčí strážníků Ilona Kozlová.
"Prasata byla velice vzteklá a vrčela," uvedla Kozlová, která se tak u události ocitla čirou náhodou.

Bachyně zahnala strážníka na plot
Ke škole následně přijeli vedle strážníků také státní policisté, hasiči a myslivci s loveckými psy. Divočáci začali postupně naplňovat své pojmenování. Byli čím dál více agresivnější.
Bachyně dokonce jednoho ze strážníků zahnala k plotu.
"Část areálu jsme uzavřeli a lidé tak museli jistou část obejít. Někteří to nechápali, vysvětlovali jsme jim, že by jim mohlo jít i o život. Zásah byl každopádně natolik profesionální, že nedošlo k narušení průběhu voleb," řekla dále mluvčí městské policie Kozlová.

Nepomohly ani dělbuchy nebo proudnice
Divočáci se poté schovali v křoví v areálu školy, odkud se je snažili hasiči vyhnat pomocí proudnice a následně policisté pomocí dělbuchů.
Ani to ale nepomohlo. Prasata úkryt neopustila.
"Byly to rány jako z kulometu. Celkově ten zásah byl pro nás poměrně šokující a nepříjemný," uvedla jedna z členek volební komise. Myslivci proto museli do porostu pustit lovecké psy. Když prasata vyběhla z křoví, padlo několik výstřelů.
Jedno ze zvířat tak bylo postřeleno. Rozzuřené stádo pak prorazilo plot a vydalo se směrem k nemocnici, k budově bývalého infekčního oddělení.
"Zvíře, postřelené v areálu školy myslivcem, se potom už v areálu nemocnice obrátilo proti policistovi hlídkové služby, který na svou obranu použil služební zbraň a společně s myslivcem útočícího divočáka usmrtili," upřesnila událost v sobotu odpoledne Alena Bartošová, mluvčí PolicieČRv Mostě.
Zásah trval zhruba do deseti hodin.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.