Přihlásit

Tip, kam s dětmi: Obora Mstišov funguje v zimním období (Teplický deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Pokud si nepřivezete krmení s sebou, můžete využít to jejich.

Teplicko
Máte doma suché rohlíky nebo chleba a nemáte pro ně žádné využití? Naložte je do tašky a jeďte se s dětmi projít do obory ve Mstišově. Tamní zvěř vám za to bude vděčná. Do peněženky si připravte dvacetikorunu za parkoviště a můžete vyrazit.

Podobně jako jsme to udělali v úterý my s Barunkou. Sice chumelilo s trocha deštěm, ale na zážitku v oboře to nic nezměnilo. Tamní zvířata měla z naší pozornosti radost. Po cestě nás doprovázela malá divoká prasátka, i pro ně jsme měli připraveno něco na zub. Než jsme došli na druhý konec obory, byla igelitová taška prázdná. Dcera měla radost, že mohla být tak blízko lesním tvorům. Protože ale po hodinovém pobytu v oboře už pak začala být vlezlá zima, nasedli jsme do auta a jeli se zahřát domů. I v zimě obora funguje a může být příjemným zpestřením pro odpoledne strávené s dětmi. Mstišovská obora se nachází nedaleko Dubí, u zámečku Dvojhradí. Historie obory je stará už několik set let. Byla známa především právě kvůli zámečku, okolo kterého se rozprostírala.

Co lze vyčíst o oboře v internetu: Roku 1592 koupil Radslav Vchynský od Rudolfa II. pozemky (zvané Mlýnský vrch) a založil tuto rozsáhlou, 60 ha velkou, oboru s různými jeleny a bažantnicí (v té době šlo zřejmě o běžnou oboru, nikoli o zoologické zařízení).

            Po smrti Vchynského odkoupila celé panství rodina Clary-Aldringenů.

            Roku 1703 František Václav Clary-Aldringen postavil pro svou manželku (zvanou Tupperle – proto Tuppelburg) lovecký zámeček v čínském stylu a zvelebil oboru (v té době už zvířata nebyla jen pro lov – volně se procházela kolem zámečku a lidé je chodili obdivovat).

            Roku 1795 byl zámeček rekonstruován do současné podoby a vybudováno jezírko s labutěmi a zlatými rybkami. Postupně se název Toppelburg zkomolil na Doppelburg a z toho vzniklo počeštěné Dvojhradí.

            V 18. a 19. století byl Toppelburg navštěvován i četnými významnými hosty, jako byli např. J. V. Goethe nebo L. van Beethoven.

            Po válce (1945) byla obora totálně zničena a areál znárodněn (využíván Severočeskými státními lesy).

            V roce 1974 byl zámeček opraven a obnovena i rekonstruovaná obora. Dnes slouží obora více jako zoo, je zde několik druhů jelenovitých (srnci, daňci, jeleni evropští, Dybowského, wapiti...), mufloni, divočáci, lišky, kuny, nutrie, několik plemen koz a ovcí, bažanti, labutě, kachny, emu...

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.